Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlović: Srbija 2030....

Mihajlović: Srbija 2030. da izvozi struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da strategija razvoja energetike treba da omogući da Srbija postane izvoznik energije.

“Iskreno se nadam da će Srbije 2030. godine moći da se pohvali time da izvozi, na primer električnu energiju”, kazala je Mihajlovićeva agenciji Beta predstavljajući Nacrt strategije razvoja energetike do 2025. godine, sa projekcijama do 2030.

Ona je istakla da su tim dokumentom zacrtani strateški pravci da se iskoriste potencijali za proizvodnju struje, korišćenje gasa, uljnih škriljaca tako da se zadovolje potrebe srpskog tržišta, a zatim da se govori o novim objektima koji bi proizvodili struju za izvoz.

“To nije nemoguća misija zato što je Srbija nekada izvozila električnu energiju. Mnoge stvari su se desile pogrešno, pa danas imamo situaciju da domaćinstva troše najviše električne energije, umesto da je to industrija”, kazala je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike je istakla da je strategijom predviđeno i da se promeni struktura finalne potrošnje energije.

“To znači – gradimo objekte, povećavamo energetsku efikasnost i na taj način omogućavamo da zemlja koja ide u reindustrijalizaciju, jer to jeste cilj Srbije, troši energiju u privredi i industriji, a ne u domaćinstvima”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da se obično nema mnogo vere u razne strategije i dodala da se može reći i da je iz prethodne strategije energetike Srbije realizovano oko 10 odsto planiranog.

“To je ozbiljan problem za Srbiju, jer je i prethodnom strategijom bila predivđena izgradnja elektroenergetskih kapaciteta, novih infrastrukturnih objekata, a ništa se nije desilo”, kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da se zato zalaže da nova strategija što pre bude pretočena u akcioni plan, koji mora da bude detaljan, sa vremenskim rokovima i da obavezuje Vladu.

“Akcioni plan mora da traje bez obzira koja vlada bila ili koji ministar bio. Akcioni plan mora da bude obavezujući za svakoga i to do detalja. Mora biti vremenski određeno kada očekujemo određene objekte na mreži. Ne sme više da se desi situacija da smo imali planove da Kolubara B bude na mreži 2007. godine a da smo u 2013. i da nemamo tu elektranu”, kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da je u toku javna rasprava o strategiji razvoja energetike koji bi tokom jeseni trebalo da se nađe pred poslanicima u parlamentu, a da se zatim u roku od mesec, najviše dva meseca i akcioni plan nađe pred Vladom i Skupštinom Srbije.

Mihajlovićeva je kazala i da se ne razmatra mogućnost gradnje nuklearne elektrane.

“Stav ove Vlade i Ministarstva je da Srbije ima dovoljno hidroenergije, lignita i obnovljivih izvora da ne postoji potreba, niti tolika potrošnja energije da mi sutra gradimo nuklearnu elektranu”, kazala je ona.

Izvor RTV

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!