Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlović: Srbija 2030....

Mihajlović: Srbija 2030. da izvozi struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da strategija razvoja energetike treba da omogući da Srbija postane izvoznik energije.

“Iskreno se nadam da će Srbije 2030. godine moći da se pohvali time da izvozi, na primer električnu energiju”, kazala je Mihajlovićeva agenciji Beta predstavljajući Nacrt strategije razvoja energetike do 2025. godine, sa projekcijama do 2030.

Ona je istakla da su tim dokumentom zacrtani strateški pravci da se iskoriste potencijali za proizvodnju struje, korišćenje gasa, uljnih škriljaca tako da se zadovolje potrebe srpskog tržišta, a zatim da se govori o novim objektima koji bi proizvodili struju za izvoz.

“To nije nemoguća misija zato što je Srbija nekada izvozila električnu energiju. Mnoge stvari su se desile pogrešno, pa danas imamo situaciju da domaćinstva troše najviše električne energije, umesto da je to industrija”, kazala je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike je istakla da je strategijom predviđeno i da se promeni struktura finalne potrošnje energije.

“To znači – gradimo objekte, povećavamo energetsku efikasnost i na taj način omogućavamo da zemlja koja ide u reindustrijalizaciju, jer to jeste cilj Srbije, troši energiju u privredi i industriji, a ne u domaćinstvima”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da se obično nema mnogo vere u razne strategije i dodala da se može reći i da je iz prethodne strategije energetike Srbije realizovano oko 10 odsto planiranog.

“To je ozbiljan problem za Srbiju, jer je i prethodnom strategijom bila predivđena izgradnja elektroenergetskih kapaciteta, novih infrastrukturnih objekata, a ništa se nije desilo”, kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da se zato zalaže da nova strategija što pre bude pretočena u akcioni plan, koji mora da bude detaljan, sa vremenskim rokovima i da obavezuje Vladu.

“Akcioni plan mora da traje bez obzira koja vlada bila ili koji ministar bio. Akcioni plan mora da bude obavezujući za svakoga i to do detalja. Mora biti vremenski određeno kada očekujemo određene objekte na mreži. Ne sme više da se desi situacija da smo imali planove da Kolubara B bude na mreži 2007. godine a da smo u 2013. i da nemamo tu elektranu”, kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da je u toku javna rasprava o strategiji razvoja energetike koji bi tokom jeseni trebalo da se nađe pred poslanicima u parlamentu, a da se zatim u roku od mesec, najviše dva meseca i akcioni plan nađe pred Vladom i Skupštinom Srbije.

Mihajlovićeva je kazala i da se ne razmatra mogućnost gradnje nuklearne elektrane.

“Stav ove Vlade i Ministarstva je da Srbije ima dovoljno hidroenergije, lignita i obnovljivih izvora da ne postoji potreba, niti tolika potrošnja energije da mi sutra gradimo nuklearnu elektranu”, kazala je ona.

Izvor RTV

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!