Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaObradović: EPS bez...

Obradović: EPS bez gubitka na kraju ove godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) napravila je pozitivan preokret u poslovanju i umesto planiranog gubitka od oko 21 milijardu dinara, ovu godinu će završiti bez gubitka, izjavio je danas Tanjugu v.d generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

“Novi menadžment napravio je veliki preokret i očekujemo da se na kraju ove godine poslovni rezultat EPS-a približi nuli, što znači da smo popravili ekonomski i finansijski rezultat za više od 20 milijardi dinara, a novčane tokove skoro za 40 milijardi,” rekao je Obradović.

Cilj poslovodstva je da EPS u narednim godinama završi proces reorganizacije i da postane profitabilan i posluje sa dobitkom, kako bi postao motor razvoja srpske privrede. Obradović je napomenuo da je u kompaniji zatekao katastrofalnu finansijsku situaciju, kada je 6. septembra prošle godine preuzeo funkciju v.d. generalnog direktora EPS-a.

Postojao je problem tekuće nelikvidnosti, nagomilani dugovi od 10 milijardi dinara, opšta nepripremljenost za liberalizaciju tržišta električne energije, dok je planirani gubitak za ovu godinu bio oko 21 milijardu dinara, a nedostatak novčanih sredstava oko 50 milijardi dinara, naveo je Obradović.

“Uspeli smo da rešimo finansijski problem. EPS je sada likvidan i ispunjava sve obaveze na vreme,” rekao je on i dodao da je gubitak smanjen zahvaljujući uspešnom poslovanju, reprogramu kredita i dugova potrošača, racionalizacijom troškova i rekordnom proizvodnjom u hidro, termo i rudarskom sektoru, kao i zahvaljujući velikim naporima zaposlenih u EPS-u, a osnovani su i krizni timovi kako bi se pronašli sve moguće uštede i rezerve.

Obradović je istakao da je EPS uspeo da ove godine da izveze velike količine struje, što je dodatno poboljšalo finansijsku situaciju i naveo da je u prvoj plovini godine EPS izvezao oko 1,7 milijardi kilovat-sati električne energije, u vrednosti oko 68 miliona evra, odnosno oko 33 odsto više od plana.

Plan je, kako je rekao, da izvoz struje do kraja godine premaši vrednost od 100 miliona evra.

EPS je za šest meseci ove godine proizveo oko 19 milijardi kilovat-sati i ostvario rekordnu proizvodnju za taj period, koja je za 6,4 odsto viša od istog perioda prošle godine, a do kraja 2013. se očekuje proizvodnja od čak 37 milijardi kilovat-sati, naveoje Obradović.

Kada je reč o najnovijem reprogramu starih dugova za struju koji je moguć i na čak 120 rata, Obradović je rekao da očekuje da će po završteku najnovijeg reprograma EPS pokriti sva zaostala dugovanja.

Cilj je da se u okviru ovog poslednjeg reprograma sa povoljnim uslovima, naplate svi stari dugovi i zaokruži taj proces, kazao je on i poručio da se potrošena struja mora platiti i da onaj ko ne bude plaćao, neće ni imati električne energije.

Prethodna rukovodstva su tolerisala rasparčavanje imovine EPS-a i dugove koji su se kod nekih domaćinstava i privrednih subjekata nagomilali do “astronomskih visina”, iako je reč o malom broju potrošača, kazao je Obradović i dodao da će EPS ubuduće više ulagati u odnose sa kupcima koji redovno izmiruju svoje obaveze.

Govoreći o investicijama, Obradović je kazao da EPS u 2013. godini počeo nabavku rudarske opreme za Rudarski basen “Kolubara“, vredne 181 milion evra i revitalizaciju hidroelektrane “Zvornik“, u koju će biti uloženo 70 miliona evra.

U toku je priprema za izradu studije izvodljivosti za projekat reverzibilne hidroelektrane “Bistrica”, a aktuelni projekti su TENT B3, “Kolubara B”, “Kostolac B3” i elektrana sa kombinovanim gasno-parnim ciklusom “Novi Sad” i do kraja godine se očekuje razvoj mnogih investicionih projekata, za koje je u toku izrade studija izvodljivosti, kazao je Obradović.

Koji god projekti budu izabrani, osnovni kriterijum biće profitabilnost i to je naše strateško opredeljenje, poručio je v.d. direktora EPS-a.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!