Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBačević nije za...

Bačević nije za ekologiju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vladajuća koalicija koja je pre nešto više od godinu dana ukinula Ministarstvo za zaštitu životne sredine, sada je blizu odluke o osnivanju posebnog resora prirodnih resursa, prostornog planiranja i životne sredine.

Većina opozicionih stranaka pozdravlja odluku o osnivanju ovakvog posebnog ministarstva, ali i navodi da istovetnu podršku prilikom glasanja u parlamentu neće dobiti Milan Bačević, sadašnji ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, koji je prema tvrdnjama SNS najozbiljniji kandidat za ministra životne sredine u rekonstruisanoj vladi.

Smatraju da onaj ko se pre par meseci zdušno zalagao za eksploataciju nikla, jednom od najopasnijih metala u rangu uranijuma, ne može naprasno da počne da se zalaže za očuvanje životne sredine. Opozicija poručuje vladajućoj koaliciji da bi za tako važan resor morala pažljivije da bira kandidata za ministra, posebno što je reč o važnom ministarstvu na putu ka EU.

– Ostanak Bačevića na bilo kojoj poziciji u Vladi je pucanj u nogu svakom pokušaju reformi. Posle tragikomedije oko kopanja kanala do Soluna, nerada u Vladi, dopuštanja ruskoj strani da i dalje plaća mizernu rudnu rentu od samo tri odsto, do otvorenog protežiranja ruskih interesa, Bačević je zaslužio da bude smenjen. Posebno je zanimljivo da će Bačević biti ministar ekologije i to posle onako radikalnog zalaganja za potencijalnu eksploataciju nikla, kaže za Danas Bojan Đurić, poslanik LDP.

I Ivan Jovanović, poslanik DS, smatra da bi izbor Bačevića na funkciju ministra zaštite životne sredine u najmanju ruku bilo sporno i kontraproduktivno.

– Konfuzija koju je napravio kada je reč o istraživanjima rude nikla u Srbiji, ne kvalifikuje ga za to mesto. Osim toga izostanak javne rasprave, na samom početku i dobre komunikacije sa nadležnim institucijama i lokalnim samoupravama, koje su bile neophodne, govore o nestručnom pristupu ovom problemu. O Moravskom kanalu da ne govorimo, a način na koji Bačević želi da Srbiju uvuče u sumnjiv megalomanski projekat diskvalifikuje ga za bilo koju poziciju u rekonstruisanoj Vladi Srbije, objašnjava Jovanović.

Zeleni Srbije podržavaju predlog o osnivanju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i očekuju da će takvo rešenje biti usvojeno u predstojećoj rekonstrukciji. Ivan Karić, poslanik ove stranke u republičkom parlamentu, podseća da su Zeleni još pre godinu dana predložili osnivanje posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i prirodne resurse i da su nedavno ponovili inicijativu.

Milica Vojić Marković, poslanica DSS i predsednica skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, pozdravlja formiranje posebnog ministarstva, ali podseća da je za proteklih godinu dana načinjena velika šteta u toj oblasti ukidanjem agencija koje su značajne zbog zdravlja građana. Ukinuto je regulatorno telo koje je pravilo registar i time propisivalo koje hemijske i biocidne supstance i proizvodi ne smeju da se koriste, uvoze i izvoze. Ukinut je i Fond za zaštitu životne sredine koji je izdavao rešenja po kojima su zagađivači plaćali takse i koji je raspisivao konkurse za recikliranje posebnih otpada, odnosno onih koji mogu biti opasni. Ukinute su i Agencija za jonizujuća zračenja i Agencija za energetsku efikasnost. Ove agencije neophodne su u procesu pridruživanja EU.

– I taman kada je aktuelna ministarka za energetiku i zaštitu životne sredine Zorana Mihajlović počela da uči i shvata važnost ovog sektora, sada se spominje da će resor životne sredine voditi čovek koji se proslavio pričom o eksploataciji nikla. Bačević je fin i skroman čovek, ali on jednostavno nije osoba koja bi se valjano bavila ovim važnim resorom, kaže Vojić Marković i dodaje da je taj predlog tipičan za ovu vladajuću koaliciju i njenu priču o rekonstruisanoj vladi.

Izvor EKOLOGIJA Magazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!