Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeLazović: Izvozićemo električnu...

Lazović: Izvozićemo električnu energiju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Crna Gora će, nakon implementacije planiranih projekata u oblasti energetike, od trenutnog uvoznika električne energije postati njen izvoznik, ocenio je juče potpredsednik Vlade Vujica Lazović, na Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu. On je na panelu o energetici u izlaganju na temu „Crna Gora na putu od energetskog deficita ka energetskom suficitu“, saopštio da je razvoj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, s akcentom na hidroelektrane i stvaranje uslova za istraživanje nafte i gasa, posebno značajan.

Lazović je kazao da je, u kontekstu kandidature Crne Gore za članstvo u Evropsku uniju posebno značajna reforma u energetskoj politici, koja je usmerena na usklađivanje strateških energetskih ciljeva sa standardima energetske zajednice, saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose s javnošću.

On je učesnike samita, koji traje do 15. aprila, upoznao sa ključnim energetskim izazovima Crne Gore, kao i postojećim i budućim razvojnim projektima u toj oblasti, koji predstavljaju jedan od njenih ključnih strateških ekonomskih prioriteta.

Evroazijski ekonomski samit tradicionalno organizuje Fondacija Marmara u cilju unapređenja odnosa između zemalja EU, Balkana, centralne Azije i Bliskog istoka. U fokusu ovogodišnjeg samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 45 zemalja, su teme posvećene energetici, industriji i bezbednosti.

„Najveća pažnja biće posvećena naporima država da smanje uvoz i zavisnost od eksternih izvora energije, implementacijom novih projekata, putem novih politika u sektoru energetike, kao i kroz razvoj i izgradnju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije“, saopšteno je iz Vlade.

Lazović je u okviru samita imao niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima država Evrope i Azije, kao i predstavnicima privrednih komora Turske.

Izvor pobjeda.me

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!