Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaKravčenko: Dug Srbijagasa...

Kravčenko: Dug Srbijagasa premašio 160 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Dug javnog preduzeća Srbijagas prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) premašio je 160 miliona evra, izjavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je na konferenciji za novinare kazao da tako visok nivo dugovanja ugrožava investicione programe NIS-a i finansijske rezultate.

Dug Srbijagasa kao gubitak NIS-a

“Nadam se da ćemo tokom septembra zajedno sa državom naći način za rešenje problema dugovanja Srbijagasa”, kazao je Kravčenko.

Naftna industrija Srbije imala je dobit od 40,6 milijardi dinara u 2011. godini, a u 2012. očekuje dobit na nivou prošlogodišnje.

Kako su ranije kazali u NIS-u, ukoliko Srbijagas ne izmiri dugovanja, revizor će ih računati kao gubitak NIS-a i time umanjiti profit kompanije.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija Gaspromnjeft, koja poseduje 56,15 odsto akcija, dok država Srbija ima 29,9 odsto akcija, a preostali udeo je u rukama malih akcionara.

Kravčenko: Nastojaćemo da cena goriva bude najpovoljnija

Kravčenko je  rekao da su cene goriva u Srbiji niže od prosečnih u regionu i da će NIS nastojati da nastavi sa takvom strategijom.

“Uradićemo sve što od nas zavisi da cene goriva u Srbiji bude najpovoljnije u regionu”, kazao je Kravčenko .

On je istakao da NIS ima udeo od 35 odsto u maloprodaji goriva u Srbiji i da postoji puno prostora za razgovore o ceni goriva “sa svim igračima na tržištu i državom”.

“NIS pri određivanju cene goriva poštuje tržišna pravila ali i socijalnu odgovornost”, naglasio je Kravčenko i dodao da je cena goriva konkurentna, što će NIS nastojati da održi i ubuduće.

Cene goriva u regionu su, po njegovim rečima, niže samo u Makedoniji, gde su akcize 50 odsto manje nego u Srbiji.

Kravčenko je rekao da ne zna da li je moguće da se u Srbiji primeni model kao u Francuskoj da se cene goriva smanje tako što bi se država i naftne kompanije odrekle dela dobiti, ali je naglasio da je važno da se ne promeni model slobodnog formiranja cene tog energenta, što je prvi preduslov za dobru konkurenciju i prihvatljive cene.

U Francuskoj je cena goriva snižena za šest evro centi po litru pošto je država smanjila akcize za tri evro centa, a naftne kompanije se odrekle dela dobiti od tri evo centa.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 4 i 75 evra/MWh

  Prema analizi AleaSoft Energy Forecasting, u prvoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije pale su u odnosu na prethodnu nedelju. EPEX SPOT tržište Belgije i Francuske zabeležilo je najveći procentualni pad od 51%, odnosno 75%. Na ostalim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!