Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaPlomin C ispuštat...

Plomin C ispuštat će 2,5 milijuna tona CO2 godišnje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja Plomina C udvostručit će instaliranu snagu termoelektrane, ali ujedno i uvoza ugljena u Hrvatsku te emisije CO2. S druge strane, povećat će proizvodnju električne energije i smanjiti njen uvoz u Hrvatsku. Širenjem sa sadašnjih 335 MW na 710 MW snage, TE Plomin, tvrtka u zajedničkom vlasništvu HEP-a i njemačkog RWE-a, želi uvećati svoju dobit, jer se i dosadašnji recept pretvaranja inozemnog fosilnog goriva u struju pokazao profitabilnim, iako ne uvijek proporcionalno s povećanjem proizvodnje.

To pokazuje posljednje trogodišnje razdoblje u kojem je TE Plomin više proizvodio, a manje zarađivao. Prema izvještajima dostavljenima FINA-i, 2009. godine dobiveno je 1.512.615,28 MWh, a zarada je iznosila 18,5 milijuna, dok je lani 2.330.701,715 MWh donijelo 11,5 milijuna kuna. HEP-u ni u džep, ni iz džepa, jer se dobit svake godine isplaćuje RWE-u kao naknada za sudjelovanje u izgradnji drugog bloka elektrane u pogon puštenog početkom 2000. godine.

Od tada gotovo sav ugljen uvezen u Hrvatsku završava upravo u Plominu. Naprimjer, 2010. godine uvezli smo 1,1 milijun tona ugljena, od čega je oko 75 posto potrošio TE Plomin, vidi se u izvještaju ‘Energija u Hrvatskoj’ za tu godinu Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Na javnom natječaju HEP se opskrbio ponudama dobavljača sa svih strana svijeta. Od 2009. do danas dobavljači ugljena za HEP su Macquarie Bank Limited iz Australije, Glencore International i Flame S.A. iz Švicarske, Energy coal s.p.a. iz Italije, Suek A.G. iz Rusije i Bulk Trading iz Češke.

Preko tih tvrtki HEP godišnje uveze preko 800 tisuća tona ugljena, što je približno 12 velikih brodova nosivosti 70 tisuća tona.

‘Riječ je o kvalitetnom kamenom ugljenu s minimalnim količinama sumpora’, izvijestila nas je Lidija Džaja Moharić iz HEP-ova ureda za odnose s javnošću.

Izgradnja Plomina C značajno će povećati tu trgovinu jer projektna dokumentacija navodi da će godišnje samo taj treći blok trebati 1,1 milijun tona, dakle kao ukupna današnja hrvatska potrošnja. Planirana je izgradnja skladišta za gotovo polovicu te godišnje količine sirovine, na 3,58 hektara, četiri silosa, svaki kapaciteta do 100 tisuća tona.

Udio troška nabave ugljena u ukupnim troškovima poslovanja HEP grupe 2009. godine iznosio je 3,2 posto, 2010. 4,4 posto, a lani 5 posto.

Živimo u eri zabrinutosti zbog globalnih klimatskih promjena na koje je međunarodna zajednica odgovorila trgovanjem emisijama stakleničkih plinova i njihovim ograničavanjem državama i velikim postrojenjima. Na to neće biti imun ni Plomin C koji će na osnovi onih 1,1 milijun tona ugljena godišnje ispuštati 2,6 milijuna tona CO2, što je podatak iz Studije utjecaja na okoliš, koju je već odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zaduženo za provedbu Kyoto protokola. Toj količini CO2 treba dodati dio postojećih emisija koje u sadašnja dva bloka iznose 1,46 milijuna tona, o koliko je HEP izvijestio za 2011. godinu.

U HEP-u tvrde da će treći blok biti suvremeniji i proporcionalno manje zagađivati od prethodna dva zbog primjene bolje tehnologije. ‘Izgradnjom Plomina C povećat će se stupanj iskoristivosti te će potrošnja ugljena biti 7 posto manja po kWh proizvedene električne energije u odnosu na Plomin 2, a 11 posto u odnosu na Plomin 1’, kaže Džaja Moharić.

Izvor Tportal

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!