Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeKovačević: Ulaganja od...

Kovačević: Ulaganja od 11,5 milijardi KM

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Energetika će biti opredjeljujući resurs razvoja Republike Srpske (RS) u narednih 20 godina, a Strategijom njenog razvoja u ovom periodu predviđena su ulaganja od 11,5 milijardi KM, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

Kovačević je, učestvujući na završnoj javnoj raspravi o Nacrtu strategije razvoja energetike RS do 2030. godine, istakao da će Strategija potencijalnim investitorima dati informaciju u kom pravcu RS želi da se energetika razvija, jer bez ulaganja u energetiku ona neće moći da obezbijedi privredni razvoj.

“Ministarstvo već dva mjeseca radi javnu raspravu i predstavlja strategiju poslovnoj i privrednoj javnosti RS, ali i naučnim i obrazovnim ustanovama, kako bi mogli dati svoje prijedloge na Nacrt”, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare.

On je naglasio da će budućim investitotrima biti ponuđen dosadašnji model saradnje kroz javno-privatno partnerstvo i da u narednom periodu neće biti privatizacije “Elektroprivrede RS”.

Prema njegovim riječima, Strategijom su planirana ulaganja u sliv rijeke Drine, Trebišnjice, projekat “Gornji horizonti”, te razvoj rudarskog kompleksa Ugljevik i Gacko u kojima će biti izvršena zamjena postojećih ili izgradnja novih elektroenergetskih blokova.

“U toku su i istraživanja za proizvodnju električne energije na vjetar, a što se tiče pregovora sa investitorima, sačekaćemo da Strategija bude usvojena u Narodnoj skupštini”, kaže Kovačević.

On je dodao da poskupljenja električne energije u 2011. godini neće biti i da Strategijom nije predviđeno da se u subvencije za električnu energiju ulaže kroz opterećenja cijena potrošačima.

Govoreći o situaciji u kompaniji “Elektroprenos BiH”, Kovačević je naveo da je Ministarstvo predložilo Vladi RS da u narednih 100 dana pokuša postići dogovor sa suvlasnicima iz Federacije BiH.

“Postojeće stanje u `Elektroprenosu` je neodrživo, jer postoji opstrukcija pojedinih članova Upravnog odbora iz Federacije BiH. Jedino rješenje je da se pridržavamo važećih propisa i firma može već sutra profunkcionisati”, smatra Kovačević.

Na pitanje da li će biti reprograma duga za električnu energiju predzećima u RS, Kovačević je odgovorio da je resorno ministarstvo predložilo reprogram za one subjekte za koje se može očuvati proizvodnja na ovaj način.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!