Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeKina zainteresovana za...

Kina zainteresovana za investiranje u oblasti energetike i visokih tehnologija u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Pekingu da je Vlada Kine spremna da pruži punu podršku kompanijama iz te zemlje da investiraju u Srbiji, posebno u oblasti energetike i visokih tehnologija. 

Jeremić je nakon sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Kine, u izjavi za agenciju Fonet, rekao da je kineska strana potvrdila dogovor o prvoj fazi obnove Termoelektrane „Kostolac“, kao i da je iskazala spremnost za realizaciju druge, mnogo veće faze, u skladu sa mogućnostima Srbije.

Ministar, koji je i kopredsedavajući Komitetu, rekao je da je na sastanku bilo reči i o nekoliko konkretnih projekata i investicija u oblasti energetike – reverzibilnim hidroelektranama “Bistrica” i “Đerdap 3”, kao i novom bloku Termoelektrane “Nikola Tesla”.

On je naveo da postoji mogućnost da u vrlo kratkom periodu dođe do transfera kineske tehnologije u ta postrojenja i ulaska kompanija iz Kine u njihovu vlasničku strukturu.

Jeremić je ukazao na to da je tokom sednice bilo reči i o početku proizvodnje visoke tehnologije u oblasti telekomunikacija i solarne energije, i dodao da bi to prvi veliki projekat investiranja u visoku tehnologiju u Srbiji, koja bi iz naše zemlje mogla da se izvozi u sve zemlje regiona i Evrope.

Prema njegovim rečima, kineska strana je izrazila i veliku zainteresovanost za rudnike i rudna bogatstva u Srbiji, kao i za transfer tehnologije, koji bi omogućio da se iz domaćih rudnika vadi veća količina rude nego sada.

Važna tema sastanka Mešovitog komiteta, napomenuo je Jeremić, bila i tekstilna industrija, jer je jedna velika kineska firma izrazila spremnost da u Srbiju prebaci svoju proizvodnju za evropsko tržište.

Ministar je istakao da bi dogovor o tome mogao bi da bude postignut već u narednih nekoliko nedelja i dodao da je Kina jedna od retkih država koja u aktuelnim uslovima ekonomske krize ima kapacitet da izdvoji značajnu količinu novca za finansiranje projekata.

Jeremić je najavio da će Srbiju uskoro posetiti guverner najbogatije kineske provincije Guandong, u kojoj su sedišta velikog broja najuticajnijih firmi.

Posle sednice Mešovitog komiteta, kojoj su prisustvovali i predstavnici ministarstava za infrastrukturu, finansije, ekonomiju i regionalni razvoj Vlade Srbije, Jeremić i drugi kopredsedavajući Komitetu, zamenik ministra trgovine Kine Điang Jaoping, potpisali su zapisnik kojim je verifikovano ono što je dogovoreno.

(Vlada Republike Srbije)

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!