Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EPS sistemski radi na sprečavanju zloupotreba

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

 

 

Marković je novinarima na proslavi Dana EPS-a kazao da je mnogo toga već učinjeno i da se konkretni efekti mogu videti u smanjenju troškova za angažovanje mehanizacije, ali da su to ad hok rešenja koja se nameću nakon što se nešto već dogodilo. 

“Politika EPS-a nije više takva, već je politika takva da se deluje preventivno i sistemski rešava problem. Jedna od najznačajnijih promena je formiranje interne kontrole nadzora i revizije svih procesa u EPS-u”, kazao je on.

Marković je rekao da je direktor interne kontrole izabran na konkursu, da je po ovlašćenjima odmah ispod generalnog direktora i da ima platu jednaku njegovoj, odnosno najveću u EPS-u.

Generalni direktor RB “Kolubara” Nebojša Ćeran kazao je da žali što problem sa zlouptorebama i malverzacijama u zakupu mehanizacije u toj kompaniji, koja je zavisno preduzeće EPS-a, nije brže rešavan.

On je istakao da je nakon dolaska na čelo “Kolubare” u 2009. godini preduzeo korake da se zaustave i spreče zloupotrebe što je omogućilo da troškovi zakupa mehanizacije na godišnjem nivou budu pet puta manji, a da se troškovi zakupa privatne mehanizacje smanje oko osam puta.

Ćeran je kazao i da je od 2009. godine “Kolubara” nabavila oko 50 jedinica teške mehanizacije i kamiona, a pre 10 dana je sa jednom od domaćih banaka potpisan ugovora o kreditu od pet miliona evra za nabavku mehanizacije.

Nakon realizacije te nabavke, istakao je, RB “Kolubara” planira da od sledeće godine prekine iznajmljivanje privatne mehanizacije.

Ćeran je rekao da ne može da precizira koliko je RB “Kolubara” oštećenja u malverzacijama ističući da će to pokazati istraga i da se time bavi “armija ljudi u poslednje dve godine”.

Specijalni sud u Beogradu odredio je rano jutros, nakon saslušanja, pritvor do 30 dana bivšem direktoru Rudarskog basena “Kolubara” Draganu Tomiću, kao i za još 16 osoba osumnjičenih da su to preduzeće oštetili za više od deset miliona evra.

RB “Kolubara” je najveći ugljenokop u Srbiji iz kojeg se snabedevaju termoelektrane koje proizvode više od 50 odsto struje za srpsko tržište.

Izvor emg.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!