Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija Energetika"Južni tok" nekima...

“Južni tok” nekima nije po volji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja “Južnog toka” nije po volji nekih međunarodnih krugova, ali i nekih u Srbiji, tvrdi generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bajatović je Tanjugu izjavio da je tačno da “Južni tok” nije po volji nekih međunarodnih krugova, a “možda ni po volji nekih ljudi u Srbiji, predstavnika određenih lobi grupa, koji na taj projekat ne gledaju sa oduševljenjem”.

On je, međutim, naglasio da je “Južni tok” Srbiji potreban i da je to jedini veliki projekat u koji je Srbija pozvana da učestvuje, istakavši da će se na taj način zemlji obezbediti pristup različitim izvorima energije i dugoročna energetska stabilnost.

“Postoje različite spekulacije i sad vidimo da svi koji su govorili da od ‘Južnog toka’ neće biti ništa, sad se vidi da nisu bili u pravu”, rekao je Bajatović, komenatarišući navode pojedinih medija da je šef Gasproma Aleksej Miler rekao da pojedinci pokušavaju da opstruišu “Južni tok”.

On je istakao da je tačno i da u javnosti ponekad postoje razmimoilaženja između njega i ministarke energetike Zorane Mihajlović, ali da to, kako je rekao, “nema nikakvu ličnu ravan i da se ništa od toga ne odražava na ‘Južni tok’, jer sve odluke za taj projekat ne donosi Ministarstvo energetike, već cela Vlada Srbije.

“Ja do sada nisam video neke velike probleme u realizaciji svega onoga što je Srbijagas tražio od Vlade Srbije”, naglasio je Bajatović i dodao da sve aktivnosti i punu odgovornost za poslove vezane za “Južni tok” nosi Srbijagas, koji će svoje obaveze i ubuduće ispunjavati.

“Rokovi za izgradnju Južnog toka, suprotno spinovanjima i spekulacijama u javnosti, sve aktivnosti na tom projektu su apsolutno usaglašene i odvijaju se onim tempom koji su dogovorili Srbijagas i Gasprom”, istakao je Bajatović i dodao da nema ni sata kašnjenja u odnosu na rokove koje su dogovorile dve kompanije.

Radovi pomereni iz tehničkih razloga

Bajatović je napomenuo da je bila namera da se u decembru prošle godine postavi kamen tameljac za deonicu “Južnog toka” u Srbiji, ali se iz tehničkih razloga odustalo od toga.

“Srbijagas sutra predaje idejni projekat za ‘Južni tok”, do 30. juna biće završen i glavni projekat i Vlada Srbije je u potpunosti ispratila državnim garancijama finansiranje ‘Južnog toka’, urađena je i kompletna ekologija, deminiranje, geološka i geodetska istraživanja”, naveo je Bajatović i dodao da će u septembru biti raspisani i zahtevi za izvođače radova, a priprema se i raspisivanje tendera za nabavku cevi i kompresorskih stanica.

Treba da budemo zadovoljni dinamikom radova, nema nikakvog kašnjenja, početak tih velikih radova je i planiran za kraj ove godine, a završetak za kraj 2015. godine, dok je predviđeno da gas potekne tim cevovodom kroz Srbiju 2016. godine, naglasio je Bajatović.

Donet je i zakon o “Južnom toku” da bi se olakšali radovi na tom projektu i to je apsolutno projekat od nacionalnog interesa, iako se u skladu sa pravnom terminologijom zove projekat od javnog interesa, zaključio je Bajatović.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!