Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Još bez dogovora o povećanju učešća OIE u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Radna grupa Energetske zajednice jugoistočne Evrope prihvatila je juče da energija iz obnovljivih izvora čini 21,2 odsto ukupne potrošnje energije u Srbiji, izjavio je pomoćnik ministra za energetiku Miloš Banjac.

Banjac koji predstavlja Srbiju u razgovorima sa Radnom grupom u Beču kazao je agenciji Beta da će taj procenat biti osnova za određenje povećanja učešća obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji do 2020. godine.

Na sastanku u Beču nije postignut dogovor o koeficijentu povećanja učešća obnovljvih izvora, iako je većina zemalja članica prihvatila argumentaciju Srbije da bi koeficijent za Srbiju trebalo da se smanji zbog kraćeg roka realizacije, kazao je Banjac.

Kako je precizirao, to znači da Srbija neće dobiti cilj za povećanje učešća obnovljivih izvora energije do kraja ove godine.

Banjac je kazao da je Energetska zajednica insistirala da se na Srbiju primeni ista metodologija za izračuanvanje koeficijenta kao i za zemlje EU, dok je zahtev Srbije bio da se taj procenat povećanja smanji za jednu trećinu jer će imati rok od osam umesto od 12 godina.

Prilikom utvrđivanja cilja u oblasti obnovljivih izvora energije u skladu sa direktivom EU uzimaju se podaci o učešću energije iz obnovljivih izvora u potrošnji – u slučaju zemalja Energetske zajednice jugoistočne Evrope u 2008. godini.

Taj udeo se uvećava koeficijentom od pet odsto ali se uzima u obzir i bruto domaći proizvod zemlje. Cilj je da se u EU do 2020. ostvari udeo obnovljivih izvora energije od 20 odsto.

Srpske vlasti su pregovarale u okviru Energetske zajednice o smanjenju polazne osnove i koeficijenta uvećanja pri utvrdivanju cilja za 2020, pošto bi Srbija imala kraći rok i veći godišnji procenat uvećanja u odnosu na članice EU jer su one sa sprovođenjem svojih programa počele 2008. godine.

Kakao je ranije rečeno, Srbija je tražila i da za nju godišnja stopa uvećanja bude 0,5 odsto, odnosno da ukupan koeficijent bude 4 odsto.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!