Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJIE: Spot cene...

JIE: Spot cene će se popeti na preko 207 evra po MWh u idućoj nedelji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Očekuje se da će novi rekordi na tržištu goriva pogurati spot cene u Jugoistočnoj Evropi na preko 207 evra po MWh u idućoj nedelji, prema podacima Energy Quantified-a.

Osnovnom tržišnom situacijom u potpunosti dominira ekstremna cena gasa, dok su cene uglja i ugljenika na najvišim istorijskim nivoima, rekao je u utorak Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspret za hidrologiju pri EQ-u.

Na gasnom čvorištu TTF front-month ugovori su dostigli sveži rekord od 114 evra po MWh u utorak. Evropski front-month ugovori za ugalj popeli su se na 286,05 dolara po toni ranije u utorak. U međuvremenu, ugljenikom se trgovalo po 64,7 evra po toni.

Novo veliko povećanje cena goriva, kao i niska proizvodnja vetra u Nemačkoj u ovoj nedelji lanisrali su spot cene do novih rekorda. Nemačka električna energija za isporuku idućeg meseca popela se do novog rekorda od 225 evra po MWh nakon zatvaranja na 200 evra po MWh u ponedeljak na berzi EEX, dok su ugovori za 2022. takođe skočili na novi rekord, 157,5 evra po MWh, prenosi Montel. 

U regionu JIE, spot cena za bazno opterećenje za isporuku 6. oktobra bila je najviša u Mađarskoj – 197,3 evra po MWh na berzi HUPX. Cene su prelazile 185 evra po MWh na slovenačkoj i hrvatskoj berzi BSP i CROPEX, dostižući 182,9 evra po MWh na srpskoj berzi SEEPEX.

Bugarska takođe beleži povećanje spot cene, kao rezultat zatvaranja jednog reaktora nuklearne elektrane Kozloduj zbog redovnog remonta. Dan unapred cene za bazno opterećenje za isporuku 6. oktobra iznosile su 169,34 evra po MWh na bugarskom IBEX. U međuvremenu, Rumunija beleži pad na 135,96 evra po MWh, što se može pripisati skoku u proizvodnji vetra. Ona bi trebala dostići 1,27 GW što je znatno iznad normalnog nivoa.

Novo snažno povećanje cena goriva je takođe jedan od razloga zbog kojih EQ procenjuje da će cene ove nedelje biti više nego što je predviđeno prošle sedmice za blizu 20 evra, navodi Ellefsen. Regionalne spot cene trebale bi iznositi u proseku od 169,18 evra po MWh u Bugarskoj do 192,72 evra po MWh u Sloveniji.

Hladnije vreme

Osnovni izgledi za tržište JIE u idućoj nedelji pokazuju da region može očekivati povećanje proizvodnje hidroenergije zbog obilnih kiša, navodi Ellefsen. Kombinovani hidro kapacitet u Rumuniji i Srbiji trebao bi da dostigne 2,6 GW. Očekuje se da će proizvodnja vetra u centralnoj i zapadnoj Evropi i Rumuniji biti blizu normalnih nivoa, dostižući 0,82 GW u Rumuniji.

U regionu se očekuju niže temperature i povećanja potrošnja u idućoj nedelji. Očekuje se da će to zajedno sa rastućim cenama goriva dodatno podići spot cene.

Spot cene u JIE trebale bi iznositi u proseku od 207,58 evra po MWh u Rumuniji do 216,72 evra po MWh u Sloveniji. Prosečne spot cene u Bugarskoj trebale bi biti niže – 192,43 evra po MWh. Očekuje se da će cene u JIE biti za oko 5-10 evra po MWh iznad cena u centralnoj i zapadnoj Evropi, kaže Ellefsen.

Izvor: energetika.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Region JIE: Cene struje kretale su se između 74 i 103 evra/MWh u 17. nedelji

U 17. nedelji cene električne energije u jugoistočnoj Evropi porasle su u odnosu na prethodnu nedelju u proseku za 13%, usled veće potražnje za električnom energijom u kombinaciji sa manjom proizvodnjom iz vetra. U regionu je cena električne energije na berzama porasla...

Region JIE: Cene električne energije kretale su od 66 do 92 evra/MWh u 16. nedelji

  Potražnja za električnom energijom u regionu JIE porasla je za 12% u odnosu na prethodnu sedmicu, na 14.373,05 GWh. Zbog veće potrebe za grejanjem, potražnja za električnom energijom bila je veća na svim tržištima, osim u Grčkoj i Italiji...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!