Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeJapan oslobađa naftu...

Japan oslobađa naftu iz obaveznih zaliha

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Vlada Japana saopštila je da će dozvoliti naftnim kompanijama da oslobode 8,9 miliona barela sirove nafte iz obaveznih zaliha kako bi se ublažio manjak isporuka, prekinutih posle razornog zemljotresa i cunamija.

To će biti tek drugo oslobađanje rezervi od 1993., kada je uveden sistem obaveznih rezervi koje pokrivaju 70-odnevnu potrošnju.

Japanski energetski sektor nastoji da podmiri tražnju nakon što je katastrofalni zemljotres oštetio nekoliko atomskih elektrana i prekinuo dovod električne struje do oko dva miliona potrošača u severnim područjima te zemlje, primoravši japanskog ministra trgovine Banri Kaiedu da skrati obavezni vremenski limit za rezerve nafte.

“Zahtev je da privatni sektor poseduje rezerve nafte za 70 dana potrošnje, ali ćemo sada skratiti taj period za tri dana, na 67 dana , što znači da oslobađamo 1,26 miliona kilolitara”, rekao je danas Kaieda.

On, međutim, nije precizirao koliko dugo će to sniženje obaveznih rezervi trajati, preneo je Rojters.

Japan je poslednji put snizio zahtev za obavezne rezerve nafte posle uragana “Katrina” 2005. godine kada je smanjenje nivoa rezervi bilo na snazi oko četiri meseca.

Japan, treći po veličini potrošač nafte na svetu, posedovao je na kraju decembra nacionalne rezerve nafte za 113 dana potrošnje u okviru vladinih zaliha i za 85 dana u privatnom sektoru.

Japan je posle zemljotresa zatvorio prerađivačke kapacitete u rafinerijama od ukupno 774.000 barela nafte dnevno.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!