Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Jaka tražnja u SAD podigla cenu nafte iznad 109 dolara

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sirova nafta je danas poskupela na iznad 109 dolara za barel, nakon objavljivanja podataka da su zalihe benzina u SAD opale drugu sedmicu uzastopce, što govori da poskupljenje tog goriva za sada nije umanjilo tražnju.

Nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu jutros ugovarana 86 centi u porastu, po 109,14 dolara za barel. Taj termin je u utorak zaključen na 108,28 dolara za barel, 59 centi skuplje nego prethodnog dana.

Na londonskom tržištu ICE je cena nafta marke “brent” za isporuku u junu bila u porastu 60 centi, na 121,93 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Američki Institut za petrolej je kasno sinoć objavio podatak da su zalihe benzina u SAD prošle sedmice smanjene za 1,8 miliona barela posle potonuća za sedam miliona barela prethodne sedmice.

Zalihe sirove nafte su istovremeno povećane za 667.000 barela, dok su analitičari očekivali porast za 1,6 miliona barela.

Američko ministarstvo energetike će danas kasnije objaviti svoj nedeljni izveštaj o isporukama energenata koji trgovci s pažnjom očekuju kako bi videli da li postoje znaci da će skok cena nafte za 29 odsto od sredine februara umanjiti tražnju.Jaki pokazatelji o potrošnji tog energenta u SAD i Kini, međutim, govore da do pada tražnje još nije došlo.

Pojedini azijski analitičari očekuju da će više cene nafte ubrzati inflaciju u azijskom regionu i podstaći centralne banke da podignu kamatne stope.Najveće povećanje kamatnih stopa je najverovatnije u Kini, Južnoj Koreji i Tajlandu , dok bi subvencionisanje cena nafte trebalo da oslabi uticaj viših globalnih cena tog energetna u Indoneziji, Maleziji i Indiji, navedeno je u izveštaju banke “Kredi Svis”.

Iyvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!