Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeIAEA: Ukupan nivo...

IAEA: Ukupan nivo radijacije iz Fukušime neće se povećati

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ukupan nivo radijacije iz oštećene japanske nuklearne elektrane neće se mnogo povećati do konačnog stavljanja radijacije pod kontrolu, ocenio je šef za nuklearnu bezbednost Međunarodne agencija za atomsku ebergiju (IAEA) Denis Flori.

“Uzimajući u obzir sve mere koje su predviđene, novo zračenje biće sve manje i manje i ukupan nivo neće biti mnogo drugačiji od onog koji je danas”, rekao je Flori.

Japanske vlasti su saopštile da je do sada ukupna oslobođena radioaktivnost bila 10 procenata od one u Černobilju pre 25 godina, preneo je AFP.

Prema japanskim procenama, ukupan nivo zračenja ispušten iz oštećene nuklearke do sada je bio 370.000 terabekerela, u poređenju sa 5,2 miliona terabekerela, koliko je ispusteno u okolinu posle nuklearne katastrofe u Černobilu.

Uloga IAEA u narednih šest do devet meseci će ostati onakva kakva je bila i do sada, a to je “razmena informacija”, naveo je Flori.

U Japanu grozničavo rade na bezbednom zatvaranju oštećene nuklearke “Fukušima Daići”, 250 kilometara severoistočno od Tokija, pošto je pogođenja 14 metara visokim razornim talasom 11. marta, što je izazvalo najveći nuklearni akcident posle katastrofe u Černobilju, u Ukrajini.

Tokijska kompanija za električnu energiju TEPKO, operater nukealrke, saopštila je juče da namerava da smanji radioaktivno curenje u roku od tri meseca, a da postigne takozvano “hladno zatvaranje” nuklearke za šest do devet meseci.

Iyvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!