Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeItalijanski "Eni" istražuje...

Italijanski “Eni” istražuje naftu u Ukrajini

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ukrajinska vlada i italijanska energetska kompanija “Eni potpisale su danas memorandum o saradnji u istraživanju i eksploataciji fosilnih goriva na teritoriji Ukrajine, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za ekologiju i prirodna dobra.

“Kompanija i ministarstvo su usaglasile načine saradnje u proučavanju zajedničkih inicijativa na sektoru tradicionalnih i neklasičnih resursa gasa i nafte”, objavljeno je u saopštenju na sajtu ukrajinske vlade.

“Dve strane su potpisale memorandum o uzajamnom razumevanju i osnovnim smernicama saradnje”, navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters.

Ranije ovog meseca ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je izjavio da Ukrajina, ne uspevši da revidira cenu ruskog gasa, želi da smanji uvoz tog skupog energenta i traži alternativne izvore.

Prema rečima Azarova, vlada očekuje da će već ove godine aktivirati eksploataciju iz podvodnih nalazišta na Crnom moru.

Pored povećanja vlastite eksploatacije tradicionalnog gasa, koja je 2010. godine bila na nivou od oko 20 miljardi kubnih metra, Ukrajina namerava da pokrene projekte eksploatacije gasa iz škriljnog ulja i izgradnju crnomorskog terminala za prihvat tečnog gasa.

Ukrajina će iz Rusije ove godine uvesti 40 milijardi kubnih metara gasa. Cena ruskog gasa će u četvrtom kvartalu ove godine, kako procenjuje ministarstvo za energetiku, dostići 347 dolara za 1.000 kubnih metra u odnosu na 264 dolara u prvom tromesečju.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!