Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeKineski planovi za...

Kineski planovi za gradnju nuklearki dovedeni u pitanje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kina bi, nakon havarije u japanskoj nuklearki, trebalo da umanji svoje ambiciozne planove gradnje atomskih reaktora, izjavio je visoki zvaničnik elektro-energetskog sektora ove zemlje.

Vei Džaofeng, potpredsednik Kineskog saveta za električnu energiju (CEC), istakao je da ova institucija preporučuju da se smanje ciljevi nuklearnog energetskog programa zemlje do 2020. i da se uspori gradnja nuklearnih reaktora u unutrašnjosti zemlje, preneo je Rojters.

Kina je planirala da do 2020. poveća domaće nuklearne kapacitete na 40 gigavata sa sadašnjih oko 10,8 gigavata. Međutim, kako su odobrenja za izgradnju desetina novih reaktora davana izuzetno brzim tempom, stručnjaci su počeli da prognoziraju da će kapacitet od 40 gigavata biti ostvaren pet godina pre plana.

Očekivalo se da će kineske vlasti tokom ove godine objaviti novi, ambiciozniji plan nuklearnih kapaciteta, po kojem bi oni do 2020. bili dvostruko veći nego što je prvobitno planirano.

Sam CEC, pod čijim okriljem su i Kineska nacionalna nuklearna korporacija i Kineska guangdunška korporacija za nuklearnu energiju, apelovao je pred kraj prošle godine da se snaga domaćih nuklearnih energetskih kapaciteta poveća na 90 gigavata.

U planu je, između ostalog, bilo i podizanje nuklearki u zemljotresima podložnoj oblasti Sičuan.

Vei je sada istakao da bi plan nuklearnih kapaciteta do 2020. trebalo sniziti za bar 10 gigavata, kao i da električna energija iz nuklearki u Kini ne bi trebalo da ima udeo veći od tri odsto.

Ipak, predsednik naučno tehnološkog komiteta CNNC krajem prošle nedelje je izjavio kako Kina ne bi trebalo da odstupa od planova vezanih za nuklearnu energiju, ističući da su atomski reaktori mnogo bezbedniji nego termoelektrane na ugalj.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!