Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeItalija odustaje od...

Italija odustaje od nuklearne energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Italijanska vlada predložila je juče u Rimu da se na neodređeno vreme odlože planovi za izgradnju nuklearnih elektrana u toj zemlji, a kao razlog odluke navodi se nedavna nesreća u Japanu u kojoj je došlo do curenja radijacije.

Vlada je predstavila amandman na zakon koji razmatra Senat, gornji dom italijanskog parlamenta, a tim amandmanom se opozivaju planovi za pronalaženje, gradnju i aktiviranje nuklearnih elektrana.

U amandmanu se navodi da italijanska vlada umesto toga planira definisanje nove energetske strategije.

Ministar ekonomije Paolo Romani rekao je da je curenje radijacije u nuklearnoj elektrani Fukušima jedan u Japanu sve promenilo i da Italija samo preduzima korake koje su Nemačka i druge zemlje preduzele u menjanju svojih energetskih strategija.

Na referendumu održanom 1987. godine, posle katastrofe u Černobilju, Italijani su velikom većinom odbacili nuklearnu energiju.

Italijanska vlada je u novembru 2010. godine počela da preduzima korake ka uvođenju nuklearne energije, a premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) želeo je da na taj način smanji energetsku zavisnost od drugih zemalja.

Oko 86 odsto energije u Italiji dolazi iz inostranstva, dok je evropski prosek oko 53 odsto, navode analitičari.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!