Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Do juna konačan dogovor o izgradnji nuklearke “Belene”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Stavovi bugarske i ruske strane o izgradnji nuklearke “Belene” biće jasni do 1. juna, izjavio je bugarski ministar energetike, ekonomije i razvoja Trajčo Trajkov.

Prema njegovim rečima, očekivanja su da konsultant i radne grupe na ovom projektu iznesu planove do kraja maja.

Trajkov je podsetio na spor oko izgradnje nuklearke zbog čega je otpušten direktor Nacionalne električne kompanije (NEK) Krasimir Prvanov.

Bugarska je 2008. angažovala ruski “Atomstrojeksport” da izgradi dva reaktora od po 1.000 megavata, da bi se nadoknadilo zatvaranje četiri od šest reaktora nuklearke u Kozloduju.

Prvobitno je planirano da ti reaktori budu pušteni u rad 2014, ali se 2009. iz ovog projekta povukao nemački RWE, koji je u njemu imao 49 odsto udela.

Ministar je rekao da će do 1. juna bugarski NEK i ruski “Atomstrojeksport” postići konačan dogovor o projektu izgradnje nuklearke I dodao da se od engleske banke HSBC, koja je konsultant na ovom projektu, zahteva detaljna analiza troškova izgradnje Belena.

Bugarska planira izgradnju druge nuklearne elektrane u zemlji – Belene, zbog zatvaranja cetiri od šest reaktora nuklearne elektrane Kozloduj, posle ulaska zemlje u EU.

Izgradnja Belena je trenutno pod znakom pitanja, zbog nemogućnosti da se utvrdi konačna cena projekta. Prema prvim saopštenjima, cena nuklearke je trebala da bude ne veća od sedam milijardi evra, dok postoje spekulacije da će koštati više od 11 milijardi.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!