Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Google ulaže u solarnu elektranu kod Berlina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Google je najavio višemilijonsko ulaganje u gradnju solarne elektrane u blizini Berlina, što je njegov prvi investicijski projekt u sektoru ekološke proizvodnju energije u Europi.

Američki internetski div izvestio je da će uložiti 3,5 miliona eura u jednu od najvećih nemačkih solarnih elektrana u saveznoj nemačkoj zemlji Brandenburg, gde se nalazi i glavni grad Berlin.

“Do prve polovine devesetih godina prošlog stoljeća na tom se mjestu nalazio poligon ruske vojske. Drago nam je što će se sada koristiti u druge svrhe”, objavila je kompanija na svom blogu o europskoj politici.

Google je naveo da će solarna centrala proizvoditi energiju za pet hiljada domova u toj regiji. Ulaganje još moraju odobriti nadležna regulatorna tela. Softverski je div već ulagao u energetske projekte koji koriste energiju vetra.

Objava se vremenski poklopila s nastojanjima nemačke vlade da redefinira budućnost nuklearne politike s obzirom na katastrofu u nuklearki u japanskoj Fukushimi. Tako je kancelarka Angela Merkel najavila tromesečni moratorij na ranije obećanje da će produžiti radni vek 17 nemačkih nuklearnih reaktora. Takođe je obustavljen rad sedam reaktora radi sigurnosne provere.

“Što se pre Nemačka reši nuklearne energije, to bolje”, kazala je Merkel, pritom obećavši ubrzani prelaz na čišće oblike proizvodnje energije, poput one oslonjene na energiju Sunca.

Izvor energetika.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!