Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEnergenti sve skuplji

Energenti sve skuplji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Povećanja cena u Srbiji gotovo su svakodnevna, a pored poskupljenja prehrambenih proizvoda, sve su više cene i energenata. Tako je od ovog meseca skuplja električna energija, a kilovat je, za domaćinstva, u proseku skuplji za oko 13,5 odsto. Po svemu sudeći, uskoro će biti skuplji i prirodni gas, jer je generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović najvio višu cenu ovog energenta, a za domaćinstva bi kubik prirodnog gasa trebalo da bude skuplji za oko 15 odsto. Cena goriva formira se slobodno, ali litar goriva, ne računajući tečni naftni gas, ne može da se kupi ispod 100 dinara.

Slobodno se može reći da će poskupljenje energenata, značajno uticati na kućne budžete potrošača i to ne samo direktno, preko cene struje ili gasa, već i indirektno, jer poskupljenje energenata, po pravilu utiče na poskupljenje drugih proizvoda. Ali i samo više cene energenata će iz novčanika građana Srbije izbiti dodatne sume novca, uprkos tome što će potrošnja, zahvaljujući toplom vremenu i prestanku grejne sezone, biti manja.

Iako se još uvek ne može precizno reći koliko će biti viši računi za utrošenu struju, jer to zavisi ne samo od potrošnje, nego i od tarife, odnosno da li se kilovati troše kada su jeftiniji ili skuplji, gotovo da je sigurno da će oni biti uvećani od oko 800 dinara pa na više. Iako iz Elektroprivrede Srbije ukazuju da će mnoga domaćinstva i dalje plaćati iste račune jer je odobren značajan popust od 11,89 odsto za potrošače koji mesečno troše do 350 kilovata, treba ispuniti i uslov da se računi redovno plaćaju, što sve manje domaćinstava može. Popust je, svakako značajan, i bilo bi dobro da ga što više domaćinstava iskoristi, ali je teško da četvoročlana porodica, čak i tročlana, mesečno može trošiti manje od 350 kilovata, ma kako da je štedljiva, naravno, ako u domaćinstvu postoje šporet, frižider, bojler, pegla, mašina za veš, usisivač, fen za kosu… Dakle, ne nešto previše luksuzno već nešto bi trebalo da je uobičajeno za svako savremeno domaćinstvo. Naravno, moguće je i da je potrošnja struje bude manja od 350 kilovata, ukoliko, recimo, umesto bojlera domaćinstvo ima toplu vodu, ali je ta stavka na računu za komunalne usluge izuzetno visoka, pa uštede, za novčanik, nema.

Slično je i kod potrošnje gasa. Ukoliko kubik poskupi domaćinstva će ga, u proseku, plaćati oko 45 dinara. Tako se u mesecima kada se stanovi greju prosečni mesečni računi dostizati 14.000 dinara. Uz bolju izolaciju, i potrošnja gasa, pa i svakog drugog energenta mogla bi biti manja, ali su građanima Srbije, koji sve manje sredstava imaju za puko preživaljavanje svakog meseca, ta izdvajanja na kraju kolone izdataka. Posebno sad, kad su spoljne temperature sve više.

Svakako treba reći da je trenutak kada će biti skuplji i kilovat i najverovatnije kubik gasa veoma pametno odabran. Potrošnja i struje i gasa sada je manja nego prethodnih meseci pa će cifre na računima koji će stizati biti daleko niže nego do sada. Do hladnih dana i razmišljanja kako se i čime ogrejati sada je nekoliko meseci, pa će negativni efekat poskupljenja biti umanjen. Sve dok jesen smeni leto i kad počne grejanje. Naravno, pod uslovom da do tada ne bude dodatnih povećanja cene, zbog početka grejne sezone.

A što se tiče punjenja rezervoara, vožnja automobilom odavno je mnogima luksuz, budući da je za takvo nešto potrebno oko 4.000 dinara. 

Izvor mcp.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!