Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRuskog ministra energetike...

Ruskog ministra energetike niko iz Vlade nije želeo da primi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Hrvatsku je juče trebalo da poseti ruski ministar energetike Sergej Šmatko, zajedno sa grupom visokopozicioniranih menadžera tamošnjih naftnih kompanija, ali je njegova poseta otkazana jer niko iz Vlade Hrvatske nije želeo da ga primi, tvrdi nedeljnik Nacional.

Prema neslužbenim informacijama, navodi nedeljnik, Šmatko je trebao da doputuje u Hrvatsku kako bi se susreo s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i pojedinim ministrima iz njene vlade.
Tema razgovora je trebala da budu razvoj zajedničkih energetskih projekata koji su zadnjih nekoliko meseci stopirani zbog zahlađenja političkih odnosa između Hrvatske i Rusije.

U Šmatkovoj pratnji trebao je da doputuje i predsednik velike ruske naftne kompanije “Zarubezhneft” i navodno potpiše i memorandum o saradnji s hrvatskom državnom kompanijom Janaf.

I pored ogromnog truda koji su čelni ljudi Janafa, ali i hrvatske diplomate, uložili u organizaciju tog susreta jer su odnosi Hrvatske i Rusije postali dosta loši, u vladi na kraju nisu uspeli da se dogovore ko će primiti ruskog ministra i s njim razgovarati, pa je samo predsjednik Josipović ovaj sastanak uredno uvrstio u današnji protokol, piše list.

Kako nije dobio službenu potvrdu s kim bi se iz vlade u Zagrebu uopšte trebao naći, ruski ministar na kraju se nije ukrcao na zakazani let za glavni grad Hrvatske, navodi Nacional.

Ako se ove informacije pokažu kao tačne, nije preterano reći da se radi o golemom diplomatskom gafu hrvatske vlade, jer je na taj način faktički upropaštena još jedna prilika da se ponovo uspostavi kvalitetna politička i privredna saradnja između Hrvatske i Rusije, piše list.

Teško je verovati da će ruske diplomate i članovi tamošnje vlade nakon takvog tretmana njihovog ministra energetike Hrvatsku gledati kao potencijalnog partnera u regionu, što je već duže vreme deklarativni hrvatski spoljnopolitički cilj, piše list i dodaje da bi takav razvoj događaja mogao imati katastrofalne posledice po razvoj nekih velikih projekata na kojima je Rusija s Hrvatskom želela sarađivati, kao što je projekt gradnje gasovoda Južni tok.

Kako je odnedavno postalo jasno da zbog sve lošijih odnosa sa Rusijom Hrvatskoj preti mogućnost da bude potpuno izdvojena iz tog projekta, vicepremijer hrvatske vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević najavio je nedavno skoru posetu Rusiji, gde je planirao susret sa predstavnicima ruske vlade i šefovima ruske državne kompanije Gazprom, kako bi pokušao izgladiti nesuglasice i obezbediti Hrvatskoj učešće u Južnom toku.

Nakon što hrvatska premijerka nije u svom navodno prenatrpanom rasporedu mogla naći vremena da primi ruskog ministra energetike, pitanje je hoće li iko od uglednih ruskih zvaničnika imati vremena da u Moskvi sedne i porazgovara s Miloševićem, piše Nacional.

Izvor nacional.hr

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!