Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Gazprom i EDF razmatrali detalje o Južnom toku

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Čelnici Gazproma i EDF-a na radnom sastanku u Moskvi razmatrali su detalje vezane za ulazak francuskog koncerna u sastav deoničara zajedničke projektne firme za gasovod Južni tok.

Pregovarači su ukazali na značaj skore realizacije gasovoda, u cilju povećanja energetske sigurnosti te razmotrili pitanja bilateralne saradnje u okviru Memoranduma o uzajamnom razumevanju, potpisanog u novembru 2009. godine, kojim se između ostalog predviđa razvoj partnerstva u elektroenergetici.

Priključenje francuskog EDF-a Južnom toku bilo je dogovoreno krajem 2009. godine, ali transakcija nije zaključena jer strane nisu precizirale sve uslove. Krajem marta, deoničari Južnog toka su postigli dogovor da EDF dobije udeo od 10% u tom projektu.

EDF će, kako je ranije preneo ruski poslovni dnevnik Vedomosti, u projektu Južni tok dobiti taj udeo na račun udela italijanskog ENI-a, dok će Gazprom zadržati svojih 50%.

Transakcija priključenja EDF-a projektu Južni tok će, kako se očekuje, biti završena do kraja 2011. ENI u projektu sada učestvuje sa 35%.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!