Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaGas je jeftiniji...

Gas je jeftiniji za Srbiju 30 $

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Cena ruskog gasa za Srbiju je između 20 i 30 dolara niža nego za druge države Evrope, izjavio je ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Jedino Rumunija ima niže cene gasa od Srbije, ali ta zemlja iz sopstvene proizvodnje zadovoljava 60 odsto potreba i nema velike za uvozom, za razliku od Srbije koja ima samo 15 odsto potrebnih količina i mora da uvozi gas, dodao je ministar.

“U okviru ukupne uvozne cene gasa iz Rusije, Srbija plaća troškove prolaza gasa kroz Mađarsku, između 25 i 40 dolara na 1.000 kubika. To podiže cenu, a ne da nam Rusi prodaju skup gas”, rekao je ministar Bačević.

On je izrazio očekivanje da će Srbija posle izgradnje Južnog toka imati mogućnost da još povoljnije kupuje gas iz Rusije.

“Gas će sigurno biti jeftiniji, nego što je sada, a taj energent je u ovom trenutku u Srbiji najjeftiniji, ako izuzmemo Rumuniju i Englesku, koja se snabdeva iz Severnog mora,” dodao je Bačević.

Međudržavni sporazum između Srbije i Rusije koji, kako je istakao, možda nije nasrećnije formulisan, što češto biva predmet uglavnom novinarskih spekulacija, daje nam prednost u odnosu na mnoge druge evropske države, kada je u pitanju cena gasa, koja je fiksna, ali i u pogledu garancija isporuka.

“Imamo gasa i u većim količinama od realnih potreba i za sve količine koje smo dogovorili sa Rusijom, a nismo potrošili, nikada nismo plaćali penale, kao sve ostale zemlje”, rekao je ministar i dodao da to treba da imamo u vidu kada je reč o iznosu rudne rente na naftu i gas koju plaća Naftna industrija Srbije (NIS), a treba imati u vidu i druge benefite koje Srbija ima od tog sporazuma.

“Tačno je da je iznos rudne rente za NIS nizak i da je samo tri odsto prihoda od prodaje, da sam ja o tome odlučivao bila bi sedam ili osam odsto,” rekao je Bačević, podsetivši da je “to zatečena priča” i da je to definisano za vreme mandata prethodne Vlade Srbije.

On je napomenuo da ne treba zaboraviti da je NIS najveći investitor i punilac srpskog budžeta i da smo zadovoljni kako oni rade, istakavši da je NIS samo u pančevačku rafineriju uložio 550 miliona evra, a u naredne tri godine će u Sbiji investirati dodatnih 1,5 milijarde evra.

Međudržavni sporazum sa Rusijom će omogućiti i početak izgradnje gasovoda Južni tok, koji predstavlja najlepšu sliku dobre volje i dobrih odnosa Srbije i Rusije, rekao je Bačević, podsetivši da će Srbija od tranzitnih taksi od gasovoda imati prihode između 500 i 600 miliona evra godišnje.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!