Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGadafi okrivio "bande"...

Gadafi okrivio “bande” za pad proizvodnje nafte u Libiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Libijski lider Moamer el Gadafi okrivio je “bande” za zastrašivanje međunarodnih naftnih kompanija, koje je dovelo do velikog pada proizvodnje sirove nafte u toj zemlji, ali je naglasio da su sva naftna postrojenja čvrsto pod kontrolom vlade.

Naftni zvaničnici u istočnim regionima Libije koji su pod kontrolom pobunjenika su, u međuvremenu, u očiglednom nastojanju da povrate poverenje naftnih firmi, ukazali da nema velikog smanjenja izvoza iz tog područja i da će novac od prodaje nafte i dalje biti stavljan na račune Libije, uprkos uvođenju sankcija protiv te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Ovakve suprotne izjave ne doprinose rasvetljavanju maglovite slike o tome kako posluje vitalni naftni sektor Libije posle dvonedeljnih nemira. Kao znak da nijedna strana ne daje potpunu sliku, vlada i pobunjenici su se juče borili za kontrolu jednog naftnog postrojenja na istoku zemlje u luci Brega, pri čemu je korišćena i vladina avijacija.

“Situacija je veoma haotična i sve što je izrečeno treba uzeti sa rezervom”, ukazao je naftni analitičar u kompaniji “IHS Global” u Londonu Semjuel Čižuk.

Lista nepoznanica u Libiji daleko nadmašuje listu pouzdanih činjenica. Tamo se ostvaruje izvesna proizvodnja nafte, ali ni blizu 1,6 miliona barela dnevno , koliko ta zemlja obično proizvodi. Libijski ministar nafte Šukri Ganem je pre nekoliko dana izjavio da je proizvodnja tog energenta smanjena za polovinu.

Izvoz se nastavlja iz nekih luka na istoku zemlje, ali nije jasno da li se ta nafta izvlači iz postojećih zaliha i koliko će brzo radnici moći da napune skladišne tankove ukoliko je proizvodnja na pojefinim naftnim poljima prekinuta.

Još jedno nejasno pitanje je kome odlazi novac od izvoza.

Zvaničnici iz kompanije “Arabijan galf oil”, sa sedištem u Bengaziju koji je pod kontrolom pobunjenika, čije su veze sa matičnom državnom “Nacionalnom naftnom kompanijom” prekinute, ukazali su da se novac i dalje sliva na stare račune Libije.

Gadafi je u današnjem govoru u Tripoliju rekao da su libijska naftna polja i luke “bezbedni” i “pod kontrolom”. On je takođe okrivio pobunjanike na istoku zemlje za nevolje, ukazavši da “te bande čine da naftne kompanije strahuju, obustavljaju proizvodnju i odlaze”.

“Proizvodnja nafte je na najnižem nivou”, rekao je Gadafi, ne navodeći bilo kakav podatak o obimu prozvodnje.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!