Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaFBiH: Osiguran kredit...

FBiH: Osiguran kredit za vetroelektranu Vlašić

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predloženom odlukom predviđeno je da se sredstvima ovog kredita financira izgradnja vjetroelektrane snage do 50 MW na platou Vlašić u Srednjobosanskom kantonu.

Projekt uključuje isporuku, montažu i puštanje u pogon vjetroturbina snage do 50 MW, zatim izradu temelja, isporuku i montažu elektroopreme i transformatora za vjetroturbine i stupove, kao i izgradnju visoke -naponske trafostanice, uključujući nadzemne vodove, transformatore, ožičenje, telekomunikacijsku opremu i skladišni prostor.

Također, predviđena je izgradnja pristupnih cesta, rovova za kabele, montažnog prostora i platformi za dizalice i konzultantske usluge.

Odlukom se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju Bosne i Hercegovine, a posebno Ugovor o financiranju zaključen između Banke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Luksemburgu 18. i 19. listopada 2023. godine.

Planirano je da sredstva budu doznačena po osnovu kredita JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika po ovoj obvezi, dok će Federalno ministarstvo financija biti zaduženo da s ovim društvom dogovori i sklopi odgovarajući Podugovor o kreditu kojim će se definirati uvjeti povrata sredstava prenesenih po kreditu. osnovica u svrhu redovite otplate.

Predloženom odlukom daje se i suglasnost na zaključivanje Supsidijarnog ugovora o zajmu između BiH i Federacije, te Podugovora o zajmu između FBiH i JP EPBiH.

Odluku je predložila Vlada temeljem Informacije o zajmu Europske investicijske banke za financiranje Projekta vjetroelektrana Vlašić. U njemu se podsjeća da je Vlada FBiH na sjednici 8. listopada 2020. godine donijela zaključak kojim je podržala inicijativu za osiguranje sredstava za realizaciju ovog projekta ukupnog zaduženja od 72.000.000 eura, u iznosu od 36.000.000 eura. eura od EIB-a i KfW-a.

Obrazloženo je da su rezultati studije tehno-ekonomske opravdanosti projekta provedene 2016. godine pokazali da je vjetroelektrana na predloženoj lokaciji ekonomski i ekološki isplativa.

Jedan od dugoročnih strateških ciljeva JP EPBiH je poticanje i integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav BiH. Kako se navodi, posebna pažnja posvećuje se energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama, a kako bi ostvarila svoj strateški cilj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, Elektroprivreda BiH je opredijeljena investirati u projekte izgradnje vjetroelektrana.

Izgradnjom elektrana na obnovljive izvore iskoristit će se dio raspoloživog prirodnog potencijala, čime bi se istovremeno pridonijelo boljim uvjetima okoliša smanjenjem emisije CO2, ali i poboljšanju proizvodnog portfelja.

Istaknuto je da je izravni cilj Projekta vjetroelektrana Vlašić proizvodnja električne energije za potrebe EES-a BiH, a opći cilj unapređenje i povećanje obnovljivih izvora energije.

Izvor: seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: Instalisani kapaciteti vetra dostigli 135 MW u 2023.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 2023. godinom instalisano je 888 solarnih elektrana ukupne instalisane snage 79.019 kW (kilovata), 70 malih hidroelektrana ukupne instalisane snage 75.130 kW, devet vjetroelektrana ukupne instalisane snage 135.000 kW i četiri elektrane na...

Srbija: GGF fond i Unicredit banka obezbedili kreditnu liniju vrednu 50 miliona evra

Green for growth fond jača veze sa UniCredit Bankom Srbija kreditom od 50 miliona evra za finansiranje projekata obnovljivih izvora energije • Kredit jača stratešku vezu sa UniCredit Bankom Srbija, koja poseduje veliko iskustvo u oblasti zelenog finansiranja i koja...

Federacija BiH: Solar Lena planira da izgradi solarne parkove ukupne snage 150 MW

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je prethodnu saglasnost u postupku izdavanja energetskih dozvola za dve solarne elektrane instalisane nominalne snage po 75 MW, čija se izgradnja planira kod Mostara. Reč je o solarnim elektranama Lena 1 i Lena 2...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!