Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa: Rat u Ukrajini podigao cene obnovljivih PPA za blizu 30%

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Novi izveštaj LevelTen Energy-ja otkriva da su cene evropskih PPA za solarnu i energiju vetra porasle za 8,6% u prvom kvartalu 2022. godine, dostižući 57 evra po MWh. U odnosu na prethodnu godinu, cene su porasle za 27,5%.

Rat u Ukrajini pogoršava tekuću energetsku krizu u Evropi i dodatno podstiče neumoljivu potražnju korporacija za ugovorima o obnovljivoj energiji. Programeri imaju teškoće da zadovolje ovu potražnju zbog lanca snabdevanja, intrekonkcija i regulatornih izazova.

Uprkos neizvesnosti na tržištu, programeri i kupci žele da izgrade i kupe više obnovljivih izvora energije – uključujući zemlje koje su veoma zavisne od ruskog prirodnog gasa.

P25 Indeksi cenovnih ponuda evropskih PPA postavljeni su na LevelTen Energy Marketplace-u u prvom kvartalu 2022. godine.

Rat u Ukrajini je najnovija kriza koja je uznemirila evropska tržišta obnovljive energije, zbog čega su cene ugovora o kupovini električne energije porasle za 8,6% i dostigle 57 evra po MWh, prema novom izveštaju kompanije LevelTen Energy, vodećeg dobavljača infrastrukture za obnovljive izvore energije i operatora najvećeg svetskog PPA tržišta. 

Prema Indeksu cena PPA u prvom kvartalu kompanije LevelTen, koji analizira stotine ponuđenih cena PPA za solarnu i energiju vetra na svom energetskom tržištu, cene evropskih PPA su porasle za 27,5% u odnosu na prethodnu godinu. 

Cene PPA su visoke, preokrećući trend pada cena iz prethodnih godina, u periodu kada bi nabavke trebale dramatično da se ubrzaju, rekao je Fleming Sorensen, potpredsednik za Evropu u LevelTen Energy.

Visoke cene prirodnog gasa, podstaknute sukobom u Ukrajini, podižu veleprodajne cene električne energije, koje već mesecima rastu zbog energetske krize koja je počela u Evropi prošle godine. 

Kao odgovor na volatilne cene energije, potražnja za ugovorima o kupovini električne energije naglo raste, jer se ovi dugoročni ugovori o obnovljivoj energiji mogu koristiti kao efikasni alati za zaključavanje cena električne energije, pored njihove primarne koristi: obezbeđenja obnovljive energije. Istraživanje LevelTen-a otkrilo je da kupci energije ostaju posvećeni svojim ciljevima obnovljive energije uprkos dinamičnim tržišnim uslovima.

Ipak, tražnja za PPA stvara brzo rastuću neravnotežu između potražnje za obnovljivim izvorima energije i ponude od strane programera, koji se bore da izgrade nove solarne i vetroelektrane dovoljno brzo zbog lanca snabdevanja, interkonekcija i regulatornih izazova. 

Izvor: renewablesnow.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Mađarska: GodenPeaks potpisao 12-godišnji PPA sa kompanijom Faerch

  Kompanija za obnovljive izvore energije GoldenPeaks Capital potpisala je ugovor o kupovini električne energije (PPA) u Mađarskoj sa danskom kompanijom za pakovanje hrane Faerch Group. U skladu sa 12-godišnjim fizičkim PPA, očekuje se da će Faerch dobijati 15 GWh godišnje, odnosno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!