Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Električna energija,...

Evropa: Električna energija, kriva oštro pada na dole usled stromoglavog pada CO2

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropske cene električne energije naglo su pale sa ranijih maksimuma u ​​četvrtak, nakon što su cene povezanih emisija CO2 pale za oko 6%.

Niz zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem prirodnim gasom, cenama uglja, zimskim vremenskim prilikama i kratkoročnim snabdevanjem obnovljivim izvorima energije doveo je do ponovnog porasta mesečnih i kvartalnih veleprodajnih cena energije na nedavnim sesijama. 

Referentni nemački ugovor za baznu energiju za isporuku sledeće godine pao je za 5,9%, na 177 evra po megavat satu (MWh) u 11:25 GMT, međutim, dostigo je najviši nivo u istoriji od 192 evra tokom nestabilne trgovačke sesije.

Preokret je usledio nakon sličnog zaokreta u evropskim dozvolama za CO2 sa istekom u decembru 2021. godine. One su takođe dostigle rekordnu vrednost od 90,2 evra, pa bi zatim pale za 6,2%, na 83,38 evra po toni.

Analitičari veruju da bi ugovor mogao dostići 100 evra do kraja godine, navodeći kao razlog rastuće cene gasa i tehničku igru oko isteka opcija sledeće nedelje. 

Ekvivalentni francuski ugovor o električnoj energiji takođe je pao za 5,9%, na 206 evra, nakon zatvaranja u sredu na rekordnih 219 evra.

Cene u kompleksu električne energije, gasa, ugljenika i uglja su u interakciji jedna sa drugom, iako svako tržište takođe može različito da reaguje na raspoloživost lokalnih kapaciteta, makroekonomske i geopolitičke faktore.

„Ako zima bude jaka, može se očekivati značajna nestabilnost i potencijalno značajno povećanje cena, posebno u sektoru gasa“, rekao je izvršni direktor švajcarske komunalne kompanije Axpo, Christoph Brand, u razgovoru sa reporterima.

„Ponuda nije dovoljno elastična. Skladišta gasa u Evropi su previše prazna“, rekao je on.

Očekuje se da će snaga vetra u Nemačkoj u petak porasti za 1,5 gigavata (GW) na 14,7 GW, pokazali su podaci kompanije Refinitiv Eikon, dok će temperature verovatno porasti za 1,5-3 stepena Celzijusa sledeće nedelje.

Nemačkim opterećenjem u petak trgovalo se za 263,5 evra, što je pad za 5,1% na dnevnom nivou, dok je ekvivalentni francuski ugovor izgubio 7,3%, do 267 evra.

Predviđeno je da će francuska potrošnja električne energije pasti za 900 MW, a u Nemačkoj za 2,5 GW za dan unapred.

Dostupna nuklearna energija u četvrtak je bila stabilna, iznoseći 71,1% ukupnog kapaciteta.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Privrednici zadovoljni zbog pojeftinjenja struje ali ukazuju na problem pada napona i akciza

Za razliku od prošlogodišnjeg prvog maja, kada je kao čestitka za građane i privredu stiglo novo poskupljenje struje i gasa, ovogodišnji maj doneo je energetsko olakšanje kompanijama. Naime, Elektroprivreda Srbije (EPS) snizila je cenu struje za privredu za oko 20 odsto, dok je...

Region: Ukrajina planira rekordan uvoz struje

Ukrajina će uvesti rekordne količine električne energije iz Rumunije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije, nakon što je pretrpela štetu na kritičnoj energetskoj infrastrukturi što je posledica ciljanih ruskih napada, najavio je Ukrajinski ministar energetike. Ministarstvo energetike objavilo je planove za nabavku 19.484 MWh...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 56 i 83 evra/MWh u 18. nedelji

U 18. nedelji cene električne energije u Evropi osetno su pale u odnosu na 17. nedelju, u proseku za 26%. Ovo je posledica pada potrošnje kao i prosečne cene gasa. Ovom trendu doprinelo je i povećanje proizvodnje energije vetra na većini...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!