Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Električna energija,...

Evropa: Električna energija, kriva oštro pada na dole usled stromoglavog pada CO2

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropske cene električne energije naglo su pale sa ranijih maksimuma u ​​četvrtak, nakon što su cene povezanih emisija CO2 pale za oko 6%.

Niz zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem prirodnim gasom, cenama uglja, zimskim vremenskim prilikama i kratkoročnim snabdevanjem obnovljivim izvorima energije doveo je do ponovnog porasta mesečnih i kvartalnih veleprodajnih cena energije na nedavnim sesijama. 

Referentni nemački ugovor za baznu energiju za isporuku sledeće godine pao je za 5,9%, na 177 evra po megavat satu (MWh) u 11:25 GMT, međutim, dostigo je najviši nivo u istoriji od 192 evra tokom nestabilne trgovačke sesije.

Preokret je usledio nakon sličnog zaokreta u evropskim dozvolama za CO2 sa istekom u decembru 2021. godine. One su takođe dostigle rekordnu vrednost od 90,2 evra, pa bi zatim pale za 6,2%, na 83,38 evra po toni.

Analitičari veruju da bi ugovor mogao dostići 100 evra do kraja godine, navodeći kao razlog rastuće cene gasa i tehničku igru oko isteka opcija sledeće nedelje. 

Ekvivalentni francuski ugovor o električnoj energiji takođe je pao za 5,9%, na 206 evra, nakon zatvaranja u sredu na rekordnih 219 evra.

Cene u kompleksu električne energije, gasa, ugljenika i uglja su u interakciji jedna sa drugom, iako svako tržište takođe može različito da reaguje na raspoloživost lokalnih kapaciteta, makroekonomske i geopolitičke faktore.

„Ako zima bude jaka, može se očekivati značajna nestabilnost i potencijalno značajno povećanje cena, posebno u sektoru gasa“, rekao je izvršni direktor švajcarske komunalne kompanije Axpo, Christoph Brand, u razgovoru sa reporterima.

„Ponuda nije dovoljno elastična. Skladišta gasa u Evropi su previše prazna“, rekao je on.

Očekuje se da će snaga vetra u Nemačkoj u petak porasti za 1,5 gigavata (GW) na 14,7 GW, pokazali su podaci kompanije Refinitiv Eikon, dok će temperature verovatno porasti za 1,5-3 stepena Celzijusa sledeće nedelje.

Nemačkim opterećenjem u petak trgovalo se za 263,5 evra, što je pad za 5,1% na dnevnom nivou, dok je ekvivalentni francuski ugovor izgubio 7,3%, do 267 evra.

Predviđeno je da će francuska potrošnja električne energije pasti za 900 MW, a u Nemačkoj za 2,5 GW za dan unapred.

Dostupna nuklearna energija u četvrtak je bila stabilna, iznoseći 71,1% ukupnog kapaciteta.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Zapadni Balkan: Potencijalni projekti solara i vetra omogućili bi regionu da se odrekne gasa

Prema izveštaju Global Energy Monitor-a, zemlje Zapadnog Balkana imaju dovoljno potencijalnih solarnih i vetroenergetskih projekata da generišu četiri puta više električne energije nego gasne elektrane, što bi donelo milijarde evra ušteda i izbeglo značajne emisije ugljen-dioksida. Podaci iz Global Wind...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!