Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Cene obnovljivih...

Evropa: Cene obnovljivih PPA porasle za 28% za godinu dana

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Novi izveštaj LevelTen Energy-ja otkriva da su cene evropskih PPA za solarnu i energiju vetra porasle za 8,6% u prvom kvartalu 2022. godine, dostižući 57 evra po MWh. U odnosu na prethodnu godinu, cene su porasle za 27,5%.

Rat u Ukrajini pogoršava tekuću energetsku krizu u Evropi i dodatno podstiče neumoljivu potražnju korporacija za ugovorima o obnovljivoj energiji. Programeri imaju teškoće da zadovolje ovu potražnju zbog lanca snabdevanja, intrekonkcija i regulatornih izazova.

Uprkos neizvesnosti na tržištu, programeri i kupci žele da izgrade i kupe više obnovljivih izvora energije – uključujući zemlje koje su veoma zavisne od ruskog prirodnog gasa.

P25 Indeksi cenovnih ponuda evropskih PPA postavljeni su na LevelTen Energy Marketplace-u u prvom kvartalu 2022. godine.

Rat u Ukrajini je najnovija kriza koja je uznemirila evropska tržišta obnovljive energije, zbog čega su cene ugovora o kupovini električne energije porasle za 8,6% i dostigle 57 evra po MWh, prema novom izveštaju kompanije LevelTen Energy, vodećeg dobavljača infrastrukture za obnovljive izvore energije i operatora najvećeg svetskog PPA tržišta. 

Prema Indeksu cena PPA u prvom kvartalu kompanije LevelTen, koji analizira stotine ponuđenih cena PPA za solarnu i energiju vetra na svom energetskom tržištu, cene evropskih PPA su porasle za 27,5% u odnosu na prethodnu godinu. 

Cene PPA su visoke, preokrećući trend pada cena iz prethodnih godina, u periodu kada bi nabavke trebale dramatično da se ubrzaju, rekao je Fleming Sorensen, potpredsednik za Evropu u LevelTen Energy.

Visoke cene prirodnog gasa, podstaknute sukobom u Ukrajini, podižu veleprodajne cene električne energije, koje već mesecima rastu zbog energetske krize koja je počela u Evropi prošle godine. 

Kao odgovor na volatilne cene energije, potražnja za ugovorima o kupovini električne energije naglo raste, jer se ovi dugoročni ugovori o obnovljivoj energiji mogu koristiti kao efikasni alati za zaključavanje cena električne energije, pored njihove primarne koristi: obezbeđenja obnovljive energije. Istraživanje LevelTen-a otkrilo je da kupci energije ostaju posvećeni svojim ciljevima obnovljive energije uprkos dinamičnim tržišnim uslovima.

Ipak, tražnja za PPA stvara brzo rastuću neravnotežu između potražnje za obnovljivim izvorima energije i ponude od strane programera, koji se bore da izgrade nove solarne i vetroelektrane dovoljno brzo zbog lanca snabdevanja, interkonekcija i regulatornih izazova. 

Izvor: renewablesnow.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Sve glasniji protesti protiv vetrogeneratora

Iako je energetska tranzicija Evrope u zaletu, prema procenama Evropske komisije trebalo bi dodati najmanje 37 GW nove energije vetra godišnje, da bi se postigao cilj EU za čistu energiju do 2030. godine. Mada se zelena tranzicija u velikoj...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 91 evro/MWh

Prema analizi AleaSoft Energy Forecasting, u nedelji od 25. marta cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su pale u odnosu na prethodnu nedelju. Nedeljne cene na EPEX spot tržištu Francuske i Belgije iznosile su 39,01 €/MWh i 53,32 €/MWh....

Evropa: Cene gasa dostigle nedeljni minimum od 27,1 evra/MWh

Prema analizi AleaSoft Energy Forecasting, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u ponedeljak, 25. marta, dostigli su nedeljnu maksimalnu cenu poravnanja od 28,49 €/MWh. Međutim, u utorak, 26. marta, cena je pala za 4,8 odsto u odnosu na...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!