Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEU pomaže inspekciju...

EU pomaže inspekciju za zaštitu životne sredine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Oliver Dulić kazao je da je “za nabavku najmodernije opreme izdvojeno milion evra, dok je ostatak novca predviđen za obuku, studijske posete, pripremu pravilnika i poboljšanje inspekcijskog nadzora”.

Do sada je kroz projekat, koji je počeo u februaru ove godine i trajaće do februara 2013, sa ciljem da poboljša kvalitet životne sredine i zdravlja stanovništva, utošeno oko pola miliona evra.

Novac je potrošen za nabavku 26 vozila za inspektore za zaštitu životne sredine na teritoriji cele Srbije, jedan džip kupljen je za inspektora koji se bavi zaštitom biljnih i životinjskih vrsta, a nabavljeno je i jedno vozilo za inspekciju za zaštitu životne sredine u opštini Lebane.

Nabavljen je i prvi čamac za inspektore koji u Srbiji kontrolišu ribarstvo, odnosno nelegalno pecanje, broj ribočuvara i slično.

Dulić je kazao da je projekat produžetak dobre saradnje koju Srbija ima sa Austrijom, istakavši da je to četvrti tvining projekat koji se radi sa Austrijancima i koji će doprineti ubrzanju usklađivanja zakona i standarda sa onim u EU, jačanju administracije nadležne za planiranje, izdavanje dozvola, inspekciju.

Podsetio je da je u poslednje dve i po godine Srbija uspela da gotovo u potpunosti uskladi domaće zakonodavstvo iz oblasti zaštite životne sredine sa onim iz EU, precizirajući da je usvojeno skoro 20 zakona i 300 podzakonskih akata.

Prema njegovim rečima, sada je neophodno pripremanje institucija da zakone primenjuju, što je, kako je ocenio, “najveći problem”.

“Zahvaljujući tvining projektu uspećemo da osnažimo inspekcije”, kazao je on navodeći da Srbija do sada nije imala dovoljan broj inspektora za nadzor u toj oblasti, a oni nisu bili ni dobro opremljeni i obučeni da mogu da primenjuju sve usvojene standarde.

Dulić je istakao da će, kroz niz obuka i seminara, inspekcija, građani i privreda naučiti koja su njihova prava i obaveze u oblasti zaštite životne sredine.

“Privreda će zahvaljujući ovom projektu imati priliku da se informiše i da na čitavoj teritoriji zemlje dobije izvesnu i predvidljivu kontrolu koja će podrazumevati planirano pripremanje za standarde iz oblasti zaštite životne sredine”, kazao je on.

Dulić je ocenio da će biti neophodna i efikasnija sardanja inspekcije, policije, tužilaštva i sudova, “jer jedno od uskih grla” u primeni propisa i dalje predstavlja neefikasnost sudstva.

Šef Delegacije EU u Srbij Vensan Dežer kazao je da je EU u poslednjih 10 godina u oblast zažtite životne sredine u Srbiji uložila 500 miliona evra i da je cilj novog tvining projekta da poboljša najsloženiji deo procesa zaštite životne sredine, a to je sprovođenje zakona.

Istakao je da je više od 70 odsto građana smatra da je zaštita životne sredine važna za njihov život i budućnost, dodavši da se više od 30 odsto zakonodavstva EU koje Srbija treba da uskladi odnosi na zaštitu životne sredine.

Dežer je kazao da je za primenu propisa iz oblasti žaštite životne sredine ključno usklađivanje zakonodavstva sa EU, obrazovanje najšire javnosti, efikasna kontrola primene propisa, opremljenost inspekcije i dobar sistem izdavanja dozvola.

Predstavljanju projekta je prisustvovao i ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja.

Izvor beta.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!