Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeUsklađivanje zakona sa...

Usklađivanje zakona sa EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Dulić je povodom početka tvining projekta “Jačanje inspekcije za zaštitu životne sredine i relevantnih zainteresovanih strana u Srbiji”, koji se sprovodi u saradnji sa Austrijom, rekao da je Srbija iz oblasti životne sredine donela oko 20 različitih, velikih i važnih zakona, i 300 podzakonskih akata.

“Vrednost projekta je tri miliona evra, a od te sume milion je izdvojeno za nabavku najmodernije opreme za inspekcijske službe na svim nivoima vlasti, od republičke do lokalne”, objasnio je Dulić.

On je dodao da je ovo produžetak veoma dobre saradnje sa Austrijom, podsećajući da je ovo četvrti tvining projekat koji Srbija radi sa Austrijancima.

“U proteklom periodu Srbija nije imala dovoljan broj inspektora, koji su bili dobro obučeni i opremljeni kako bi promenili sve te standarde. Zahvaljujući ovom projektu nabavićemo novu opremu, ali i održati čitav niz edukacija”, objasnio je Dulić.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se oko 30 odsto evropskog zakonodavstva odnosti na oblast zaštite životne sredine.

“Jasno je da građani EU kao i građani Srbije žele zdravu i čistu životnu sredinu i održivi razvoj. U tom pravcu razvijaju se razni zakoni, propisi, ali samo donošenje zakona nije dovoljno”, istakao je Dežer.

Prema njegovim rečima, bitniji korak u svemu tome je sprovođenje na terenu, dok za sve one koji ne poštuju propise i zakone mora da postoje odgovorajuće kazne.

“Upravo tu stupa inspekcija i veoma je važno da inspektori rade dobro, kvalitetno, efikasno, da bi se sva ta kršenja zakona našla i pred sudom”, izjavio je Dežer.

Tokom projekta posebna pažnja biće posvećena industrijskom zagađenju, hemijskim akcidentima, upravljanju otpada, ispuštanju voda i ugroženim vrstama.

Eksperti iz nekoliko zemalja članica EU biće angažovani tokom trajanja projekta, a sarađivaće sa predstavnicima administracije i grupa zainteresovanih strana iz Srbije.

Izvor FoNet

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!