Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEU: Emisije iz...

EU: Emisije iz energetskog sektora naglo padaju kako obnovljivi izvori energije rastu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pad emisija od 24 odsto u energetskom sektoru u velikoj meri je izazvan povećanjem proizvodnje energije vetra i sunca, saopštila je Evropska komisija.

Evropska unija je zabeležila pad emisije ugljen-dioksida iz elektrana i industrijskih lokacija za rekordnih 15,5 odsto prošle godine.

Porast proizvodnje obnovljive energije doveo je do naglog pada električne energije proizvedene u elektranama na fosilna goriva u 2023. godini, pri čemu je zagađenje u energetskom sektoru palo za 24 procenta u poređenju sa 2022.

Evropska komisija je smanjenje emisija od 15,5 odsto, koje je pokriven tržištem ugljenika u bloku – takođe poznatom kao Sistem trgovine emisijama (ETS) – nazvala „rekordnim“ smanjenjem.

Pad u 2023. bio je čak i strmiji nego 2020. godine, kada je pandemija koronavirusa smanjila emisije ETS-a za 13,3 odsto, nakon čega je usledio oporavak od 7,3 odsto u 2021. U 2022. emisija je smanjena za manje od 2 odsto.

Preliminarni podaci za 2023. pokazuju da su „emisije ETS-a sada za oko 47 procenta ispod nivoa iz 2005. godine i na dobrom putu da postignu cilj za 2030. od 62% procenta, saopštila je Кomisija.

ETS je regulisao oko 45 odsto ukupnih emisija gasova staklene bašte u bloku u 2023. godini, pokrivajući energetski intenzivne industrije, elektrane i neke letove unutar Evrope. Šema, u okviru koje se naplaćuju dozvole za zagađivanje, proširena je u 2024. i sada pokriva i emisije iz transporta.

Pad emisija od 24 odsto u energetskom sektoru je u velikoj meri izazvan povećanjem proizvodnje energije vetra i sunca, saopštila je Кomisija.

Ipak, kompanija za analizu tržišta ugljenika Veit upozorila je da slab ekonomski rast takođe igra ulogu u smanjenju potražnje za električnom energijom.

„Pad potražnje za električnom energijom mogao bi na kraju da se preokrene ako se ekonomija oporavi“, rekao je Ingvild Sorhus, menadžer za analizu ugljenika u Veitu.

Ali to ne poništava dugoročne trendove, dodao je Sorhus: „Izgradnja obnovljivih kapaciteta i postepeno ukidanje uglja, s druge strane, su strukturalniji i verovatno će se nastaviti.

Industrijske emisije pale su za 7 odsto 2023. godine, što je izvršna vlast EU pripisala poboljšanju efikasnosti — kao i padu proizvodnje.

U međuvremenu, emisije iz avio sabraćaja porasle su za 10 odsto u odnosu na 2022. godinu, što je deo „kontinuiranog oporavka“ od pandemije, saopštila je Кomisija, prenosi Politiko.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU: Obnovljivi izvori energije isporučili 50% električne energije u EU u prvoj polovini godine

  Proizvodnja električne energije u Evropi je zelenija nego ikad, saopštio je u ponedeljak Eurelectric, a obnovljivi i niskougljenični izvori energije doprineli su sa 74 odsto u ukupmpj proizvodnji električne energije u Evropskoj Uniji u prvoj polovini 2024. godine. Udeo je značajno porastao...

Srbija: Taksa na CO2 će uticati na šest grana industrije

Evropska unija sa udelom od gotovo 60 odsto ukupnog izvoza Srbije u prošloj godini najveći je trgovinski partner naše zemlje i kada od 1. januara 2026. u skladu sa CBAM uredbom (Carbon Border Adjustment Mechanism - Mehanizam prekograničnog usklađivanja...

EU nije spremna za moguću gasnu krizu

Evropska unija nije dovoljno spremna da se suoči s predstojećom gasnom krizom uprkos tome što je uvela niz mera za prestanak zavisnosti od ruskih energenata, saopštio je danas Evropski revizorski sud (ECA). U izveštaju se navodi da je Evropa uspela...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!