Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEU: Emisije iz...

EU: Emisije iz energetskog sektora naglo padaju kako obnovljivi izvori energije rastu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pad emisija od 24 odsto u energetskom sektoru u velikoj meri je izazvan povećanjem proizvodnje energije vetra i sunca, saopštila je Evropska komisija.

Evropska unija je zabeležila pad emisije ugljen-dioksida iz elektrana i industrijskih lokacija za rekordnih 15,5 odsto prošle godine.

Porast proizvodnje obnovljive energije doveo je do naglog pada električne energije proizvedene u elektranama na fosilna goriva u 2023. godini, pri čemu je zagađenje u energetskom sektoru palo za 24 procenta u poređenju sa 2022.

Evropska komisija je smanjenje emisija od 15,5 odsto, koje je pokriven tržištem ugljenika u bloku – takođe poznatom kao Sistem trgovine emisijama (ETS) – nazvala „rekordnim“ smanjenjem.

Pad u 2023. bio je čak i strmiji nego 2020. godine, kada je pandemija koronavirusa smanjila emisije ETS-a za 13,3 odsto, nakon čega je usledio oporavak od 7,3 odsto u 2021. U 2022. emisija je smanjena za manje od 2 odsto.

Preliminarni podaci za 2023. pokazuju da su „emisije ETS-a sada za oko 47 procenta ispod nivoa iz 2005. godine i na dobrom putu da postignu cilj za 2030. od 62% procenta, saopštila je Кomisija.

ETS je regulisao oko 45 odsto ukupnih emisija gasova staklene bašte u bloku u 2023. godini, pokrivajući energetski intenzivne industrije, elektrane i neke letove unutar Evrope. Šema, u okviru koje se naplaćuju dozvole za zagađivanje, proširena je u 2024. i sada pokriva i emisije iz transporta.

Pad emisija od 24 odsto u energetskom sektoru je u velikoj meri izazvan povećanjem proizvodnje energije vetra i sunca, saopštila je Кomisija.

Ipak, kompanija za analizu tržišta ugljenika Veit upozorila je da slab ekonomski rast takođe igra ulogu u smanjenju potražnje za električnom energijom.

„Pad potražnje za električnom energijom mogao bi na kraju da se preokrene ako se ekonomija oporavi“, rekao je Ingvild Sorhus, menadžer za analizu ugljenika u Veitu.

Ali to ne poništava dugoročne trendove, dodao je Sorhus: „Izgradnja obnovljivih kapaciteta i postepeno ukidanje uglja, s druge strane, su strukturalniji i verovatno će se nastaviti.

Industrijske emisije pale su za 7 odsto 2023. godine, što je izvršna vlast EU pripisala poboljšanju efikasnosti — kao i padu proizvodnje.

U međuvremenu, emisije iz avio sabraćaja porasle su za 10 odsto u odnosu na 2022. godinu, što je deo „kontinuiranog oporavka“ od pandemije, saopštila je Кomisija, prenosi Politiko.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

EU sve bliže sporazumu sa Srbijom o nabavci litijuma

Zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje Evropske unije kritičnim sirovinama iz Srbije je „pred nama“, a pregovori su u završnoj fazi, rekao je evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič za Euronews. Trgovinski sporazum između EU i Srbije nagovešten je prošlog septembra, ...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!