Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EU će predložiti zelenu oznaku za gas i nuklearnu energiju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska komisija će u sredu predložiti pravila koja će dozvoliti da pojedine gasne i nuklearne elektrane budu označene kao zelene investicije, uz manje izmene u odnosu na prethodni nacrt predloga, rekao je izvor iz EK za Rojters.

Brisel više od godinu dana pokušava da odluči da li gas i nuklearna energija treba da budu označeni kao zeleni u taksonomiji EU, pravilniku koji definiše koje investicije mogu da se definišu kao klimatski povoljne.

U finalnom setu pravila koja će biti objavljena u sredu, Komisija će potvrditi planove za označavanje i gasnih i nuklearnih elektrana kao održivih investicija, pod uslovom da ispunjavaju određene kriterijume, rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Portparol Komisije je odbio da komentariše ove navode.

Očekuje se da će kriterijumi uključiti manje izmene koje bi nekim gasnim postrojenjima mogle omogućiti lakše dobijanje zelene investicione oznake u poređenju sa prethodnim nacrtom.

Nacrt bi gasnim postrojenjima dodelio zelenu oznaku do 2030. godine ako ispunjavaju kriterijume, uključujući ograničenja emisija, i zahtev da progresivno sagorevaju više niskougljeničnih gasova, počevši od 2026. godine, da bi na kraju prešli na 100% niskougljenični gas u 2035. godini.

Finalna pravila će uključiti zahtev koji se odnosi na niskougljenični gas za 2035., ali ne i pravilo za 2026., rekao je izvor.

Nacrt pravila da nove gasne elektrane zamene postrojenja koja više zagađuju i rezultiraju smanjenjem emisije od 55% po kWh izlazne energije, primenjivaće umesto toga smanjenje od 55% na ukupan radni vek elektrane, rekli su izvori.

Komisija još nije usvojila pravila i ona bi se mogla promeniti pre nego što budu objavljena u sredu.

Plan je naišao na kritiku aktivista i pojednih vlada, a zemlje EU su podeljene oko toga da li ova goriva treba da se računaju kao zelena.

Četiri zemlje su u ponedeljak pisale Komisiji pozivajući je da isključi gas, navodeći kao argument „nedostatak naučnih dokaza“ za označavanje ovog goriva kao zelenog. Austrija i Luksemburg zapretili su pravnim postupkom ako EU označi nuklearnu energiju kao održivu.

Pojedine zemlje, uključujući Francusku, koja dobija oko 70% svoje energije iz nuklearnih elektrana, kažu da izvor energije bez CO2 ima glavnu ulogu u rešavanju problema klimatskih promena, dok neke zemlje centralne i istočne Evrope vide gas kao neophodan za povlačenje zagađujućeg uglja.

Velika većina koju čini 20 zemalja EU – od ukupno 27 – odnosno većina od 700 poslanika Evropskog parlamenta mogla bi da stavi veto na finalna pravila, tokom perioda provere od četiri meseca nakon njihovog objavljivanja.

Stručni savetnici Komisije izjavili su prošle nedelje da nacrt pravila o gasu i nuklearnoj energiji nije u skladu sa ciljevima EU o klimatskim promenama, uključujući njen cilj da do 2050. godine ima neto nulte emisije.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Nemačka: Radikalne izmene modela subvencija za OIE

Prema kompromisnom sporazumu vlade u Berlinu predviđene su radikalne promene u pristupu subvencija za obnovljive izvore energije u zemlji uz detaljan opis flote rezervnih elektrana kojom bi poduprli izlazak zemlje iz uglja, prenosi Euraktiv. U tom cilju, od 2025....

Srbija bi mogla da dobije prvu nuklearku pre 2050.

U zavisnosti od strateških odluka vezanih za korišćenje nuklearne energije, prva nuklearna elektrana u našoj zemlji bi mogla da se pojavi na mreži pre 2050. godine, stoji u nacrtu „Strategije razvoja energetike u Srbiji do 2040. godine sa projekcijama...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!