Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEPS: Zovemo partnere,...

EPS: Zovemo partnere, a ne kupce

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poziv stranim kompanijama za saradnju ni na koji način ne uključuje promenu vlasničke strukture, kažu u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Generalni direktor tog javnog preduzeća Dragomir Marković kaže da su kompanije, dugogodišnji saradnici EPS-a, pozvane da učestvuju u izgradnji svojih postrojenja ili u privatizaciji fabrika u Srbiji, kako bi pokrenuli proizvodni ciklus opreme, delova i usluga koje su potrebne EPS-u.

“EPS je u poslednjih 30 do 40 godina platio pet milijardi evra za opremu, izgradnju, remonte, delove i usluge svetskim kompanijama. Ako bi nivo ulaganja tih komanija u Srbiju bio 10 odsto od onoga što je EPS platio, to bi bile investicije od pola milijarde evra”, istakao je on.

Marković je kazao da, do sada, kompanije od kojih je EPS nabavljao opremu nisu imale ni jednu značajnu investiciju u Srbiji i njihov agnažman ogledao se kroz aktivnost predstavništava i zastupnika, odnosno kroz trgovinu.

“Redovni nivo investicije Elektroprivrede Srbije koji godišnje odlazi na kompanije koje su predmet poziva je u proseku 100 miliona evra. Budući investicioni ciklus bi povećao bi taj iznos pet puta, a najveći deo tog kolačca išao bi proizvođačima”, rekao je on.

Kako je podsetio, planom za investicije u elektroenergetici od 2008. do 2015. godine predviđeno je ulaganje oko devet milijardi evra u izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju struje i remonte i revitaizaciju postojećih objekata.

Marković je kazao da su na nastavak saradnje pozvane kompanije koje su originalni proizvođači opreme sa kojima EPS radi poslednjih 40 godna. “Nivo pouzdanosti snabdevanja potrošača, kojim se EPS diči, dobrim delom je plod kvalitetne opreme nabavljene od tih prozivođača”, istakao je on.

Marković je naveo da bi te kompanije dobile sigurno tržište u Srbiji, ali i bolji pristup okolnim regionalnim tržištima, a mogli bi da očekuju i korišćenje podsticaja koje Srbija nudi investitorima. On je istakao da je poziv otvoren i za sve druge zainteresovane investitore u eleektromašinogradnju u Srbiji.

Kako je naglasio, investitori u Srbiji bi imali kvalitetnu radnu snagu, sa nižom cenom rada, obezbeđeno tržište u srpskoj elektroenergetici i lakši pristup regionalnim tržištima, kao i mogućnost korišćena sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kompanija radi “bolje nego ikad”

“EPS i bez novih proizvodnih kapaciteta funkcioniše bolje nego ikad, a prosečna starost postrojenja je 36 godina. Dobrim delom zahvaljujući tome što je razvojna politika EPS-a bila usmerena ka najboljim tehnologijama i proizvođačima”, kazao je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!