Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EPS: Zarada od prodaje struje na slobodnom tržištu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Direktor EPS-a za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević rekao da je to preduzeće za pet meseci zaradilo 34,5 milona evra od prodaje struje na slobodnom tržištu. Elektroprivreda Srbije je za pet meseci ove godine zaradila 34,5 milona evra od prodaje struje na slobodnom tržištu, izjavio je direktor EPS za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević. EPS je u prvih pet meseci ove godine prodao 631 gigavat-čas (gWh) električne energije, što je približno jednako kao u istom periodu 2010. kada je kompanija prodala 644 gWh struje i od toga zaradila 24,9 miliona evra, naveo je direktor Vlaisavljević u intervjuu Tanjugu.
Istovremeno je EPS za pet meseci 2011. kupila 257 gWh struje za 13,3 miliona evra, dok je u istom periodu 2010. kupila 137 gWh za 6,4 miliona evra.
Vlaisavljević je objasnio da je EPS ove godine struju kupovao za oko 11 odsto skuplje u odnosu na 2010, ali je i prodavao za oko 40 odsto i to zbog opšteg rasta cena tog energenta na tržištu, posle zaustavljanja rada nuklearnih elektrana u Nemačkoj i sušnog perioda u regionu jugoistočne Evrope.
EPS je otprilike za istu količinu električne energije koju je prodao ove godine zaradio oko 40 odsto više u odnosu na 2010, precizirao je Vlaisavlejević
Direktor EPS za trgovinu električnom energijom je izneo da postoji tražnja, pa bi kompanija mogla sada da plasira i veću količinu električne energije na slobodnom tržištu.

Brza naplata

Struju koju prodaje, EPS veoma brzo i naplaćuje, u roku od oko 10 dana, zbog čega bi kompanija mogla da ima još bolje rezultate i da poboljša likvidnost kompanije.
Međutim, po Vlaisavljeviću, EPS trenutno ne može više da izvozi, jer sada ima obavezu da snabdeva potrošače u Srbiji
Po usvajanju novog zakona o energetici, EPS će, po Vlaisavljeviću, moći više da izvozi, jer će biti smanjena njegova obaveza javnog snabdevanja.
Veliki kupci će zbog otvaranja tržišta električne energije od 2013. moći da po svom izboru kupuju struju na tržištu, a za domaćinstva će to važiti od početka 2015, precizirao je Vlaisavljević.
Potrošači će tada moći da izaberu nekog od 20-ak snabdevača, kao što je na primer sada slučaj u telekomunikacionom biznisu.
Tu potrošači sami biraju telekomunikacionog operatera.
Vlaisavljević je porimetio da je predstojeći proces za EPS “donekle prednost, ali i rizik”, jer će morati da bude dovoljno konkurentan da na tržištu dobije deo na kome će moći da plasira svoje viškove i da tako zaradi.

Bez kupovine struje pre početka grejne sezone

Direktor u EPS za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević je naglasio da će kompanija nastaviti da prodaje električnu energiju do kraja ove godine, ali nije mogao da precizira u kom obimu, jer će to zavisiti od hidroloških prilika.
Struju nećemo kupovati pre početka grejne sezone, osim ako ne bude nekih velikih havarija, kao što će zavisiti i od toga koliko će biti hladna predstojeća zima,” izneo je Vlaisavljević.
Vlaisavljević je zaključio kako ne predviđa kupovinu veću od planirane.

Rast cena struje zbog zatvaranja nuklearki i do 40 odsto

Na tržištu električne energije je, posle zatvaranja nekoliko nuklearki u Nemačkoj, zabeležen znatan rast cena, zbog čega je Elektroprivreda Srbije u prvih pet meseci ove godine prodavala struju skuplje za oko 40 odsto, izjavio je direktor EPS-a za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević.
On je dodao da je, pored opšteg trenda rasta cena, koji je pojačan zatvaranjem nuklearki, na poskupljenja struje u ovoj godini uticao i sušni period u regionu jugoistočne Evrope.
Nemačka i Japan su ostali sa 4.000 do 5.000 megavata instalisane snage u proizvodnim kapacitetima, što se u Nemačkoj, kao centralnoj evropskoj zemlji, odrazilo skokom cena struje već u martu za oko 15 odsto, naveo je Vlaisavljević.
Posle nuklearne katastrofe u Japanu, nemačka vlada je u martu stavila moratorijum na rad osam najstarijih nuklearki u zemlji, a u junu je donela odluku o njihovom hitnom zatvaranju i o postepenom napuštanju korišćenja nuklearne energije do 2022.
Vlaisavljević je istakao da ni tržište jugoistočne Evrope nije „izolovano ostrvo” i da je i kod nas došlo do poskupljenja. Tako je EPS za pet meseci ove godine prodavao struju skuplje za oko 40 odsto i otprilike za istu količinu električne energije koju je prodavao ove godine zaradio oko 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu.
On je ocenio da ni ubuduće ne treba očekivati da će struja na tržištu biti jeftinija i ponovio da EPS trenutno nije u mogućnosti da izvozi znatno veće količine energije, zbog toga što ima obavezu javnog snabdevanja potrošača u Srbiji električnom energijom. 

Izvor elektroenergetika.info

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!