Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EPS zaradio 34,5 miliona evra od prodaje struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

EPS je u prvih pet meseci ove godine prodao 631 gigavat-čas (gWh) električne energije, što je približno jednako kao u istom periodu 2010. kada je kompanija prodala 644 gWh struje i od toga zaradila 24,9 miliona evra, naveo je direktor Vlaisavljević u intervjuu Tanjugu.

Istovremeno je EPS za pet meseci 2011. godine kupila 257 gWh struje za 13,3 miliona evra, dok je u istom periodu 2010. kupila 137 gWh za 6,4 miliona evra.

Vlaisavljević je objasnio da je EPS ove godine struju kupovao za oko 11 odsto skuplje u odnosu na 2010, ali je i prodavao za oko 40 odsto i to zbog opšteg rasta cena tog energenta na tržištu, posle zaustavljanja rada nuklearnih elektrana u Nemačkoj i sušnog perioda u regionu jugoistočne Evrope.

EPS je otprilike za istu količinu električne energije koju je prodao ove godine zaradio oko 40 odsto više u odnosu na 2010, precizirao je Vlaisavlejević

Direktor EPS za trgovinu električnom energijom je izneo da postoji tražnja, pa bi kompanija mogla sada da plasira i veću količinu električne energije na slobodnom tržištu.

Struju koju prodaje EPS veoma brzo i naplaćuje, u roku od oko 10 dana, zbog čega bi kompanija mogla da ima još bolje rezultate i da poboljša likvidnost kompanije.

Međutim, po Vlaisavljeviću, EPS trenutno ne može više da izvozi, jer sada ima obavezu da snabdeva potrošače u Srbiji.

Po usvajanju novog zakona o energetici, pak, EPS će, po Vlaisavljeviću, moći više da izvozi, jer će biti smanjena njegova obaveza javnog snabdevanja.

Veliki kupci će zbog otvaranja tržišta električne energije od 2013. godine moći da po svom izboru kupuju struju na tržištu, a za domaćinstva će to važiti od početka 2015, precizirao je Vlaisavljević.

Potrošači će tada moći da izaberu nekog od 20–ak snabdevača, kao što je na primer sada slučaj u telekomunikacionom biznisu.

Tu potrošači sami biraju telekomunikacionog operatera.

Vlaisavljević je primetio da je predstojeći proces za EPS “donekle prednost, ali i rizik”, jer će morati da bude dovoljno konkurentan da na tržištu dobije deo na kome će moći da plasira svoje viškove i da tako zaradi.

Direktor u EPS je naglasio da će kompanija nastaviti da prodaje električnu energiju do kraja ove godine, ali nije mogao da precizira u kom obimu, jer će to zavisiti od hidroloških prilika.

“Struju nećemo kupovati pre početka grejne sezone, osim ako ne bude nekih velikih havarija, kao što će zavisiti i od toga koliko će biti hladna predstojeća zima”, izneo je Vlaisavljević.

Vlaisavljević je zaključio kako ne predviđa kupovinu veću od planirane.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!