Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEPS očekuje partnere...

EPS očekuje partnere za TENT B3 i „Kolubaru B“

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nemačka kompanija RVE dostaviće ponudu za projekat termoelektrane „Nikola Tesla B3“ do kraja maja, a do ovog roka svoju ponudu za izgradnju elektrane „Kolubara B“ dostaviće i italijanska firma „Edison“

Nemačka kompanija RVE dostaviće ponudu za projekat termoelektrane „Nikola Tesla B3“ Elektroprivredi Srbije do kraja maja, a do ovog roka svoju ponudu za izgradnju elektrane „Kolubara B“ dostaviće i italijanska firma „Edison“. A do kraja sledećeg meseca ili početka juna, kineska Eksim banka trebalo bi da odobri kredit od 1,6 milijardi dolara za modernizaciju Kostolca.

Ovo od strateških partnera i kreditora očekuje EPS, čiji su predstavnici u utorak na okruglom stolu o energetici „Balkan magazina“ napomenuli da Srbija ima zalihe uglja koje će moći da pokreću termoelektrane najmanje još pola veka. Tako će ovog energenta biti dovoljno i za nove termoelektrane.

Prema rečima pomoćnika za rudarstvo u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević, Srbija raspolaže sa šest milijardi tona uglja, pa će to u 21. veku ostati strateška mineralna sirovina.

Kako kaže Nebojša Ćeran, direktor rudarskog basena „Kolubara“, iz kojeg dolazi oko 75 odsto ukupne proizvodnje uglja u Srbiji, iskop rude na polju „Radljevo“ otpočeće samo ako budu otvorene termoelektrane TENT B3 i „Kolubara B“.

– Prosečna starost opreme nam je 35 godina – kaže Ćeran. Do 2016. godine, planiramo da uložimo 1,1 milijardu evra za nove kopove „C“, „E“, i „Južno polje“, kako bi se održala proizvodnja. A ovo proleće je poslednji rok da počne iseljavanje groblja u Vreocima zbog širenja kopova. Jer, treba nekoliko godina za ovaj posao, a od šest do 12 meseci traje iskopavanje jalovine tek ispod koje je ugalj. Ne možemo bez Vreoca, a to je nužno zbog prakse i širenja drugih kopova u Srbiji.

Ćeran navodi i da ako preseljenje groblja ne počne u maju, investicioni program u kop „Tamnava zapad“ mogao bi da umanji posledice.

Izvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!