Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EPS na forumu u Ženevi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Strateške i razvojne projekte Elektroprivrede Srbije predstavio je u ponedeljak na Forumu o energetskoj budućnosti Evrope u Ženevi generalni direktor EPS Dragomir Marković, a štand EPS posetio je generalni direktor Direktorata za energetiku Evropske unije Filip Lou.

Marković je učestvovao u panel raspravi „Rizik naspram nagrade“ o mogućnostima za ulaganja u konkretne energetske projekte, pre svega u korišćenje obnovljivih izvora.

EPS je jedina elektroprivredna kompanija iz regiona koja je sa evropskim kompanijama predstavila svoje razvojne projekte, navodi se u saopštenju.

Predstavnici bankara, konsultanta i analitičari saglasili su se da je rano za optimistične prognoze, ali da period većeg investiranja u energetiku dolazi.

Marković je učesnike panela informisao o projektima u koje EPS planira da uloži sredstva kao i o načinu na koji će biti obezbeđen novac za njih.

„Najznačajniji projekti su termoelektrana „Kolubara B“ I treći blok TE „Nikola Tesla“, kao i postrojenje na gas u Novom Sadu, za koje tender treba da bude završen polovinom decembra“, rekao je Marković.

“Poseban akcenat je na velikim hidroprojektima na Velikoj Moravi sa RWE i na Ibru sa SECI iz Italije. Električna energija iz tih objekata biće prodavana po podsticajnim tarifama. Plan je da do 2015. godine iz obnovljivih izvora imamo od 100 do 200 megavata novih kapaciteta”, rekao je Marković.

Električna energija iz tih objekata, kako je istakao Marković, biće prodavana po podsticajnim tarifama. Plan je da do 2015. godine iz obnovljivih izvora imamo od 100 do 200 megavata novih kapaciteta.“

Marković je predstavio i projekte HE na gornjoj i srednjoj Drini koji se rade zajedno sa Republikom Srpskom, kao i projekat modernizacije i gradnje novih malih HE, koji ulazi u prvu fazu realizacije zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Uskoro očekujemo početak izgradnje prvog vetroparka u EPS na području Kostolca“, najavio je Marković.

Izvršni direktor EPS Bratislav Čeperković izjavio je da forum u Ženevi okuplja svetski i evropski vrh u energetici.

Čeperković je rekao da se od Beča do Istanbula nije pojavila nijedna elektroenergetska kompanija, sem Elektroprivrede Srbije.

„Delegacija EPS u Ženevi će ostvariti brojne kontakte, jer nas mnogi investitori još ne prepoznaju kao privlačnu zonu za ulaganja“, rekao je Čeperković.

Štand EPS, koji je u centru izlagačkog dela Foruma o energetskoj budućnosti, posetio je Filip Lou, generalni direktor Direktorata za energetiku Evropske unije.

„Sektor obnovljivih izvora energije u Srbiji veoma je aktivan i jasno je da se vaša zemlja sprema da postane deo evropskog energetskog tržišta, što je veoma dobro“, objasnio je Lou.

„Srbija ima centralnu ulogu u izgradnji interkonekcija u jugoistočnoj Evropi, i za to će uvek imati podršku Evropske unije. EPS ima mnoge projekte u korišćenju obnovljivih izvora. Nisu to veliki projekti, ali su svakako sve napredniji“, rekao je on.

EPS se na Forumu Ženevi predstavlja u okviru Energetske asocijacije Srbije, koju osim over kompanije čine i „Transnafta“, „Dunav osiguranje“ i Hidrometeorološki zavod Srbije, navodi se u saopštenju.

Izvor FoNet

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!