Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EPS: Ko troši manje ima manji račun

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Prosečno domaćinstvo u Srbiji moraće da smanji potrošnju struje za 10,5 odsto, kako od 1. aprila ne bi plaćalo više račune. Toliko, naime, nedostaje prosečnoj porodici da ostvari popust od 11,89 odsto, koji je odobrila Elektroprivreda Srbije.
Sa racionalnom potrošnjom struje, poskupljenje od sledećeg meseca ne bi trebalo da oseti oko 1,5 miliona domaćinstava.
Cena električne energije će od 1. aprila biti veća od 13,5 do 15 odsto. EPS će, na preporuku Vlade Srbije, odobravati popust od 11,89 odsto za potrošnju od 350 kilovata. Time će, prema stavu države, biti zaštićeni socijalno ugroženi potrošači.
Brojke pokazuju da su potrošači prosečan mesečni račun za struju prošle godine plaćali – 2.186 dinara. Domaćinstva su trošila 391 kilovat električne energije, pa je najviše bilo onih u „zelenoj zoni“. Tako će potrošnju morati da smanje svi oni koji budu želeli da dobiju popust na kraju meseca.
Prosečan izdatak za električnu energiju manji je od 18 evra, bez poreza. Sa poskupljenjem od 1. aprila, ovakav račun povećaće se za manje od dva evra. Očekujemo da će uz racionalniju potrošnju veliki broj domaćinstava uspeti da se uklopi u kategoriju ispod 350 kilovata. A uz redovno plaćanje računa, dobiće i dodatni popust od pet odsto, kažu u EPS-u.
Podaci EPS pokazuju da je lane u najskupljoj „crvenoj“ zoni bilo samo 1,5 odsto potrošača. Ali, da bi iz „zelene“ prešla u povlašćenu zonu, domaćinstva će morati da smanje potrošnju struje. Jer, 350 kilovata mesečno lako „progutaju“ frižider, šporet, bojler i lampe.

Izvor Elektroenergetika.info

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!