Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS kao politička...

EPS kao politička igračka

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srđan Kružević, direktor Elektrovojvodine, izjavio je da je ubeđen da će Elektroprivreda Srbije biti privatizovana.

– Ako misle da je to model koji treba da se sprovede, javno pozivam uticajnog političara, da izađe i kaže da generalni direktor EPS-a radi dobru stvar. Jer, nije mi jasno da jedan čovek, makar i prvi čovek EPS-a, Aleksandar Obradović, može da bude jači od vlade i od države, rekao je Kružević.

Njegovu izjavu o privatizaciji, Obradović je juče nazvao spekulacijama, a resorni ministar Zorana Mihajlović poslednjih nedelja više puta je ponovila da strateško partnerstvo sa inostranim kompanijama nije isto što i privatizacija, te da EPS neće ići u privatizaciju.

Kružević je još dodao da je dobio nalog da na osnovu poslednjeg popisa Elektrovojvodine imovinu umanji za 18,63 odsto, što se zove obezvređivanje kapitala, kaže on.

Pri tom je propustio da kaže da je državni revizor iskazao sumnju u procenu vrednosti celog EPS-a, pa i same Elektrovojvodine, te da se tako došlo do cifre od 18,63 odsto!

Upućeni tvrde da se iza izjava Kruževića (inače kadra Dragana Markovića Palme) krije želja da se smeni prvi čovek EPS-a.

Zašto? Pa zato što se Obradović, baš kao i ministar energetike, upinju da sprovedu odluku vlade i poštuju zakon o energetici koji jasno kaže da Srbija može i treba da ima jednog jedinog javnog snabdevača i jednog operatera distributivnog sistema, a ne pet kako to žele neki drugi, a zbog čega su se u Elektrovojvodini pobunili čim je takva odluka doneta.

Argumenti ovih koji bi da multiplikuju firme, koje bi se bavile javnim snabdevanjem, nije ništa drugo do želja da se zaposli još „gomila” menadžera, zamenika, pomoćnika i savetnika direktora, sekretarica… I naravno uz sve to plate i ostale pogodnosti.

A ko će to sve da plati?. Niko drugi nego svi mi koji plaćamo struju. Drugih para nema, jer je minus u kasi EPS-a 50 milijardi dinara, a aktuelna vlada i dalje preko najniže cene struje u Evropi vodi socijalnu politiku. Ova dubioza EPS-a, iskazana u godišnjem planu poslovanja, koji je usvojila vlada, rezultat je nedomaćinskog odnosa bivše vlade.

Šta će zaista biti sa srpskim energetskim gigantom koji istovremeno proizvodi struju i gubitke, a koji je godinama privlačan strancima. Nemcima, Rusima, Česima, Kinezima, Italijanima…. Svi su oni potpisivali sporazume o saradnji s EPS-om, pa odustajali.

Ruku na srce, sudbina EPS- a je bila i ostala u rukama politike i političara. Baš kao i eventualna privatizacija ili restrukturiranje.

Ko će prigrliti najvećeg srpskog gubitaša zavisiće najviše od volje istih tih političara koji su pokazali da ne umeju da vode ovo javno preduzeće. Građani im u komentarima poručuju – ako prodate EPS prodali ste Srbiju.

Pa oni neka vide šta će.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!