Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EPS, dug i uterivanje duga

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Potraživanja EPS-a gotovo četiri puta veća od 33 milijarde dinara koliko bi ovo preduzeće da pozajmi kako bi izbeglo bankrot. Scenario po kojem bi građani i privreda platili svoja dugovanja je nerealan, kaže v. d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

Vest da najvećem javnom preduzeću u zemlji, “Elektroprivredi Srbije”, preti bankrot, ukoliko ne dobije hitnu pozajmicu od najmanje 33 milijarde dinara, izazvala je iznenađenje, ali i ponovo pokrenula rasprave o poslovanju tog preduzeća. Ipak, podatak koji je nekako ostao u drugom planu jeste da su nenaplaćena potraživanja EPS-a gotovo četiri puta veća od sume koju bi da pozajmi.

Spekulacije o uzrocima loše finansijske situacije kreću se od toga da su rukovodstvo EPS-a i Upravni odbor u sukobu, do tvrdnji da se sprema prodaja preduzeća po bagatelnoj ceni.

Privreda i građani za struju duguju čak 120 milijardi dinara. Naplata ide teško, pa ni najavljeno poskupljenje, kažu, neće imati značajniji efekat.

EPS-u treba 50 milijadi dinara da prevaziđe krizu koja vodi u bankrot. Sve bi bilo lakše kada bi se, kažu, na račun preduzeća slila bar stara potraživanja. Osamdeset milijardi su dugovi stariji od 60 dana.

“Možda se desi neko čudo i naši građani i privreda koji duguju EPS-u odluče da izmire sva svoja dugovanja. Onda bih ja zahvalio javnosti i svim našim potrošačima i jedna muka manje za Upravni odbor. Nažalost, taj scenario nije realan”, kaže v. d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

Sve poskupljuje, građanima rastu mesečni izdaci, pa su im i računi za struju sve veće opterećenje u kućnom budžetu.

Naplatiti od privrede još je teže. Prioritetni potrošači ne mogu da budu isključeni, a dešava se da duguju i državne institucije.

Branislav Vukosavljević, direktor Direkcije za ekonomske i finansijske poslove EPS-a, kaže da ima mnogo preduzeća koja su u restrukturiranju, te da je njima veoma teško naplatiti.

“Ima dosta kamate iz prethodnog perioda i to su iznosi koji su nagomilani tokom prethodnih godina”, objašnjava Vukosavljević.

U EPS-u strepe od blokade računa jer im, kažu, samo do kraja marta na naplatu dospeva od 15 do 20 milijardi dinara tekućih obaveza, a tome treba dodati i plate za 35 hiljada zaposlenih. Iako ima viška, u najavljenoj reorganizaciji otpuštanja, kažu, neće biti.

“Svi ti ljudi koji su unutra u postojećim privrednim društvima oni će nastaviti da rade ili prema snabdevanju ili prema distribuciji i održavanju mreže”, kaže direktor Direkcije za pravne poslove EPS-a Dragan Veljić.

Iz EPS-a upozoravju da teška finansijska situacija ugrožava investicije, od kojih zavisi i snabdevanje strujom. Ako se nešto ne promeni, najavljuju izmene Akcionog plana ulaganja.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!