Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEnergetska kriza nije...

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već je to nova realnost, a regionalizacija tržišta u budućnosti je nešto što je neminovno, poručeno je na panelu „Liberalizacija tržišta i prednosti uspostavljanja regionalne berze električne energije“ održanom u okviru konferencije NET 2022, koju je organizovala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Predsednik Odbora direktora CGES-a, Aleksandar Mijušković, rekao je da je Crna Gora postala čvor u regionu, s obzirom na to da je Terna jedan od vlasnika CGES-a zbog kabla sa Italijom, piše RTCG.

„Imamo direktnu vezu sa Italijom i dosta razvijenu vezu sa susednim državama, što nam omogućava da što više otvorimo granice i budemo tu za trgovinu električnom energijom. U Crnoj Gori je i koordinaciona aukcijska kuća za prenosne kapacitete za jugoistočnu Evropu (SEECAO). To je još jedna prednost i mogućnost da se što više i bolje trguje“, rekao je Mijušković.

Ukazao je da je CGES u prošloj godini ostvario rekordni poslovni rezultat.

„Imali smo dobit od 117 miliona evra. U prvom kvartalu imamo već šest miliona dobiti, tako da i ove godine očekujem rekordni rezultat. Našu imovinu smo od osnivanja uvećali skoro duplo“, naveo je Mijušković.

Podsetio je da je CGES osnovao berzu električne energije, čiji su vlasnici CGES, COTTE i EPCG.

Rukovoditeljka Sektora za električnu energiju u Sekreterijatu Energetske zajednice Jasmina Trhulj kazala je da energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već da je to nova realnost.

„Mislim da je teško da govorimo da je bilo sistemskih reformi. Sve promene koje su se dešavale i odluke koje su donošene u energetskom sektoru naših zemalja su uglavnom bile rukovođene gašenjem požara i time kako da se ublaže posledice krize“, navela je Trhulj.

Ukazala je da se u tržištu u regionu cena struje gotovo nigde nije promenila. Smatra da je najbolji pokazatelj toga kakva je situacija na tržištu koliko ima novih investicija, ocenjujući da ih je nedovoljno u regionu.

Trhulj je najavila da će Energetska zajednica uraditi pregled mera i da će u narednom periodu pokrenuti postupke protiv zemalja gde budu videli da su mere ulazile u distorziju tržišta i da nisu bile u skladu sa propisima Energetske zajednice.

Predstavnik Direkcije za upravljanje energijom u EPCG Darko Krivokapić, kazao je da je Crna Gora energetski na nuli, ali da zbog hidrološki dobre godine, mogu da trpe niske cene.

„Ono što je pomogla rekonstrukcija samog tržišta i pojava berzi jeste da fleksibilnost naše proizvodnje dođe do izražaja“, pojasnio je Krivokapić.

Senior Portfolio Menadžer u EFT-u Mladen Apostolović, rekao je da se više ne postavlja pitanje cene električne energije, navodeći da su one visoke i mogu da budu još i više.

„Postavlja se pitanje da li ćemo imati dovoljno električne energije ako nastavimo da uvećavamo potrošnju. Treba da štedimo energiju“, kazao je Apostolović, izveštava Biznis.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU se i dalje bori sa energetskom krizom

Iako su cene gasa i struje pale ispod svog maksimuma iz 2022. godine, ne predviđa se da će se u doglednoj budućnosti vratiti na nivoe pre pandemije, saopštila je Evropska komisija.  Evropska komisija ne predviđa da će se cene gasa i...

Slovenija: Podrška za gradnju nove nuklearke

Podrška NE Krsko 2 najizraženija je među mlađim ispitanicima, a istovremeno raste s obrazovanjem. Jedan od glavnih razloga protivljenja je radioaktivni otpad. Izgradnju NEK 2 podržalo bi 68,6 posto ispitanika, a protiv 21,1 posto. Dobra desetina je neodređena. Potpora projektu...

Srbija: Posle EPS-a slede reforme i drugih javnih preduzeća – ministarka

Restrukturiranje, odnosno reforma javnih preduzeća je jedan od najkompleksnijih i najsloženijih procesa kroz koje prolaze sve države koje žele da unapređuju svoje poslovno okruženje i jačaju svoje nacionalne ekonomije. Ovo ukazujem jer se nekada, pogrešno, reforma državnih kompanija vezuje...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!