Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEnergetska efikasnost prioritet...

Energetska efikasnost prioritet EPS-a i države

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji treba da bude prioritet ne samo Elektroprivrede Srbije (EPS), već i lokalnih samouprava i države u celini, istaknuto je danas u Drvengradu, na Mokroj Gori. Na konferenciji “Razvojni potencijali lokalnih samouprava Republike Strbije u projektima obnovljivih izvora energije” ukazano je da je izgradnja postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije neophodna u procesu evrointegracija Srbije, jer se time ispunjavaju direktive Evropske unije (EU) u toj oblasti. Na konferenciji je predstavljena “Bela knjiga” EPS-a, dokument koji objedinjuje investicione planove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije i planove za povećanje energetske efikasnosti do 2020. godine.

Prema toj studiji, u Srbiji bi mogle da se izgrade postrojenja snage od oko 4.000 megavata (MW) iz obnovljivih izvora energije, a do 2020. u planu je da korišćenje obnovljivih izvora bude podignuto na 20 odsto u ukupnoj proizvodnji eletrične energije.

Srbija je pokrenula niz projekata u toj oblasti, počev od izgradnje malih hidroelektrana, preko korišćenja komunalnog otpada, solarne energije i biomase, a uskoro će biti pokrenut i projekat izgradnje vetrogeneratora, kazao je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Pomoćnik direktora termoelektrana “Nikola Tesla” (TENT) Aleksandar Vlajčić rekao je da je ispunjena jedna trećina direktiva EU u oblasti energetike i podsetio da je EPS u proteklom periodu značajno unapredio efikasnost postrojenja i smanjio emisiju ugljen-dioksida.

Vlajčić je istakao da je jedan od prioriteta EPS-a gašenje starih postrojenja za proizvodnju električne energije, koja treba da budu zamenjene novim, kao što su planovi za izgradnju novih termoelektrana – Kolubara B, TENT 3, Kostolac B3 i hidroelektrane Bajina Bašta.

On je dodao da Srbija dobija oko 70 odsto električne energije iz termoelektrana, a ostatak iz hidrocentrala, ali da udeo obnovljivih izvora energije treba da bude povećan da bi se spunili standardi EU.
Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da je energetika preduslov za dobar i ubrzan privredni razvoj, jer ni jedan posao ne može da se završi bez dovoljno energije.

Bugarin je istakao da je Srbija bogata energetskim resursima, ali se zajedničkim naporima oni moraju iskoristiti i staviti u funkciju privrednog razvoja.
Na skupu na Mokroj Gori istaknuto je da lokalna samouprava može da inicira učešće u izgradnji postrojenja za korišćenbje obnovljivih izvora energije ukupne snage do 10 MW.
Kao pionirski poduhvat navedeno je današnje postavljanje kamena – temeljca na Zlatiboru, za izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji, koja je zajednički projekat EPS-a, “Dunav Osiguranja” i Opštine Čajetine.

Srbija raspolaže velikim potencijalom u obnovljiviom izvorima energije, koji se procenjuju na oko 4,4 miliona tona ekvivalenta nafte, od čega najviše imamo u biomasi – između 2,7 i 3,4 miliona tona ekvivalentne nafte. 

Izvor elektroenergetika.info

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!