Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEnergetska efikasnost prioritet...

Energetska efikasnost prioritet EPS-a i države

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji treba da bude prioritet ne samo Elektroprivrede Srbije (EPS), već i lokalnih samouprava i države u celini, istaknuto je danas u Drvengradu, na Mokroj Gori. Na konferenciji “Razvojni potencijali lokalnih samouprava Republike Strbije u projektima obnovljivih izvora energije” ukazano je da je izgradnja postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije neophodna u procesu evrointegracija Srbije, jer se time ispunjavaju direktive Evropske unije (EU) u toj oblasti. Na konferenciji je predstavljena “Bela knjiga” EPS-a, dokument koji objedinjuje investicione planove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije i planove za povećanje energetske efikasnosti do 2020. godine.

Prema toj studiji, u Srbiji bi mogle da se izgrade postrojenja snage od oko 4.000 megavata (MW) iz obnovljivih izvora energije, a do 2020. u planu je da korišćenje obnovljivih izvora bude podignuto na 20 odsto u ukupnoj proizvodnji eletrične energije.

Srbija je pokrenula niz projekata u toj oblasti, počev od izgradnje malih hidroelektrana, preko korišćenja komunalnog otpada, solarne energije i biomase, a uskoro će biti pokrenut i projekat izgradnje vetrogeneratora, kazao je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Pomoćnik direktora termoelektrana “Nikola Tesla” (TENT) Aleksandar Vlajčić rekao je da je ispunjena jedna trećina direktiva EU u oblasti energetike i podsetio da je EPS u proteklom periodu značajno unapredio efikasnost postrojenja i smanjio emisiju ugljen-dioksida.

Vlajčić je istakao da je jedan od prioriteta EPS-a gašenje starih postrojenja za proizvodnju električne energije, koja treba da budu zamenjene novim, kao što su planovi za izgradnju novih termoelektrana – Kolubara B, TENT 3, Kostolac B3 i hidroelektrane Bajina Bašta.

On je dodao da Srbija dobija oko 70 odsto električne energije iz termoelektrana, a ostatak iz hidrocentrala, ali da udeo obnovljivih izvora energije treba da bude povećan da bi se spunili standardi EU.
Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da je energetika preduslov za dobar i ubrzan privredni razvoj, jer ni jedan posao ne može da se završi bez dovoljno energije.

Bugarin je istakao da je Srbija bogata energetskim resursima, ali se zajedničkim naporima oni moraju iskoristiti i staviti u funkciju privrednog razvoja.
Na skupu na Mokroj Gori istaknuto je da lokalna samouprava može da inicira učešće u izgradnji postrojenja za korišćenbje obnovljivih izvora energije ukupne snage do 10 MW.
Kao pionirski poduhvat navedeno je današnje postavljanje kamena – temeljca na Zlatiboru, za izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji, koja je zajednički projekat EPS-a, “Dunav Osiguranja” i Opštine Čajetine.

Srbija raspolaže velikim potencijalom u obnovljiviom izvorima energije, koji se procenjuju na oko 4,4 miliona tona ekvivalenta nafte, od čega najviše imamo u biomasi – između 2,7 i 3,4 miliona tona ekvivalentne nafte. 

Izvor elektroenergetika.info

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!