Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEkologija - prioritet...

Ekologija – prioritet NIS-a

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Naftna industrija Srbije će do 2014. godine uložiti 90 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, što će zajednički finansirati Gaspromnjeft i NIS, potvrdio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je podsetio da je NIS u poslednje dve godine u ekološke projekte uložio 30 miliona evra, te da će ova godina biti najznačajnija kada je u pitanju ulaganje u oblast ekologije.

Kravčenko je istakao da ulaganja u zaštitu životne sredine za NIS ne znače samo ispunjenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora i izvršenje socijano odgovornih obaveza, već da je to doprinos NIS-a na putu priključenja Srbije Evropskoj uniji.

“Ove godine planiramo da uložimo oko 40 miliona evra u ekološke projekte, većinom u rafineriju Pančevu, a imamo i nekoliko projekata u Vojvodini, Zrenjaninu i Kikindi koji se odnose na čišćenje zemljišta”, naglasio je Kravčenko.

Zacrtani ciljevi iz ove oblasti, koji su zajednički razradjeni sa Ministrastvima za zaštitu životne sredine i rudastvo, biće u potpunosti ispunjeni u naredne dve godine.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, podsetio je da je NIS do sada uložio oko 100 miliona evra u projekte zaštite životne sredine u okviru modernizacije postrojenja. On je istakao da je ta kompanija do sada ispunila sve preuzete obaveze iz oblasti ekologije i dodao da je zahvaljujući ulaganjima NIS-a, situacija u Pančevu mnogo bolja.

U ovom gradu je zagadjenje postalo samo akcident, a ne redovna pojava, rekao je Dulić i naglasio da je dogovoreno da pomenuta ulaganja budu finansirana iz sredstava ruskog Gaspromnjefta i to sa oko 60 miliona, a ostatak će uložiti NIS.

“Zagadjenja će biti sanirana, a neće biti plaćen ni jedan dinar iz budžeta Srbije, što je dobro, jer celokupan bužet ovog ministarstva iznosi oko 50 miliona evra”, rekao je ministar Dulić.

On je pohvalio studiju koju je uradio NIS, a u okviru koje je analiziran uticaj postrojenja na zagadjenje vode, vazduha, tla, i izrazio očekivanje da će rezultati i ciljevi studije pozitivno odraziti na životnu sredinu u Srbiji.

Direktor Direkcije za industrijsku i ekološku bezbednost, zaštitu na radu i zdravlje NIS-a Stanislav Dedovac
naveo da se u NIS-u već realizuju ekološki projekti I to u obe rafinerije – Pančevo i Novi Sad, kao što su rekonstrukcija i modernizacije pristaništa, rekonstrukcija autopunilišta i punilišta tečnog naftnog gasa, sanacija i rekonstrukcija zauljene kanalizacije. Osim toga NIS sprovodi i ekološke projekte u oblasti upravljanja otpadom i zemljištem, kao što su izgradnja postrojenja za obradu naftnog mulja i zemlje i sanacija istorijskog zagadjenja zemljišta.

Dedovac je naveo da je ekološka revizija u NIS-u sprovedena u skladu sa ugovorom o prodaji NIS-a, kao i zbog toga što su postrojenja NIS-a pretrpela značajna oštećenja tokom NATO- bombardovanja, i postojao je rizik od njihovog štetnog uticaja na životnu sredinu. 

Izvor Mcp.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!