Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaĐukanović u Emiratima:...

Đukanović u Emiratima: Promocija Crne Gore kao biznis destinacije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Intenziviranje kontakata Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) doprinijeće produbljivanju ekonomske saradnje i realizacije investicionih projekata, ocijenjeno je na sastanku premijera Mila Đukanovića i predsjednika Federacije privrednih komora te arapske zemlje, Mohamed Thani Al Rumaitija.

Delegacija Vlade Crne Gore održala je prezentaciju investicionih potencijala Crne Gore u Privrednoj komori Abu Dabija, koja je okupila brojne biznismene i investitore iz te zemlje zainteresovane za ulaganje u crnogorske projekte.

Privrednici su, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, zainteresovani za intenziviranje kontakata sa Crnom Gorom u cilju snaženja ekonomskih veza i realizaciji investicionih projekata.

Đukanović je ocijenio da dobri politički kontakti dvije zemlje daju značajan impuls produbljivanju privredne saradnje, ali i kontakata u svim oblastima od obostranog interesa i dodao da će Crna Gora biti posvećena dinamiziranju saradnje sa arapskom zemljom.

Đukanović je, kako se dodaje, upoznao sagovornike sa investicionim ambijentom u Crnoj Gori i ponovio opredjeljenost Vlade da u saradnji sa uglednim investitorima doprinese realizaciji razvojnih projekata kako bi se Crna Gora promovisala kao pouzdana biznis destinacija.

„Dogovorena je i posjeta delegacije biznismena i privrednika Crnoj Gori, kako bi se konkretizovale mogućnosti za ulaganja“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno i da su prioritetne oblasti saradnje turizam, energetika i poljoprivreda kao najperspektivnije oblasti za razvoj crnogorske ekonomije, kao i poboljšanje ukupnog kvaliteta života građana.

Đukanović: Posvećeni reformi energetskog sektora

Crna Gora posvećuje naročitu pažnju reformi energetskog sektora, jednog od njenih najvećih razvojnih resursa, u čemu obnovljivi izvori kao što su hidro-potencijal i solarna energija zauzimaju centralno mjesto, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On je, na otvaranju Skupštine Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) u Abu Dabiju, kazao da odgovoran pristup razvoju energetske politike podrazumijeva usaglašenost između adekvatne ekonomske valorizacije resursa i očuvanja životne sredine.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću je saopšteno da je Đukanović prvog dana posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA) učestovao na Skupštini, kojoj prisustvuju predstavnici više od 150 zemalja svijeta.

„Proces od krucijalnog ekonomskog, ekološkog i društvenog značaja, integriše Vladine institucije, poslovne subjekte i civilno društvo u pravcu postizanja najšireg mogućeg konsenzusa“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u planu je realizacija projekta podvodnog kabla između Crne Gore i Italije, čime bi država postala regionalno energetsko tržište.

„Brojni projekti za izgradnju solarnih, mini hidro i elektrana na vjetar, unapređenje domaćih stručnih kapaciteta i organizacija regionalne konferencije o političkim, ekonomskim i finansijskim aspektima upotrebe obnovljive energije, osnovne su pretpostavke za unapređenje saradnje Crne Gore i IRENA“, objasnio je Đukanović.

Crna Gora, kako je poručio, kao odgovoran i pouzdan partner na regionalnom i međunarodnom planu, ostaće i dalje snažno posvećena takvim ciljevima saradnje.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, imao više bilateralnih susreta među kojima i sa generalnim direktorom IRENA-e, Adnanom Aminom, koji je prošle godine boravio u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je razgovarao i sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova za klimatske promjene, Sultanom Al Džabarom i direktorom MASDAR-a, kompanije koja je takođe zainteresovana za saradnju sa Crnom Gorom.

On se, kako se dodaje, sastao i sa ministrom energetike i industrije Katara, Mohamed Bin Saleh Al Sadom. O mogućnosti saradnje u raznim oblastima, posebno u oblasti turizma, prema tržištu Bliskog istoka, Đukanović je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Albanije, Edmondom Panaritijem.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!