Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:KAP pregovara...

Crna Gora:KAP pregovara o kreditu sa domaćim i stranim bankama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nakon što se usvoji vladin plan reorganizacije, stečajna uprava KAP-a podigla bi kredit i vraćala dug u polugodišnjim ratama. Istom dinamikom bi EPCG vraćala dug za porez i doprinose budžetu.

Sa vladinim predlogom da se dug od 54,2 miliona eura Kombinata aluminijuma prema Elektroprivredi izmiri na način što će fabrika podići kredit juče su upoznati direktor A2A, koja upravlja Elektroprivredom, Renato Ravaneli i direktor Terne Flavio Kataneo, saznaje ,,Dan” iz više izvora.
Taj predlog je iznijet na jučerašnjem sastanku sa premijerom Milom Đukanovićem, a direktori su u Crnu Goru došli kao članovi delegacije sa ministrom za ekonomski razvoj Italije Flaviom Zanonatom.
Za kredit KAP-a država neće davati garancije, niti će u tom plaćanju učestvovati Montenegro bonus, državna kompanija koja upravlja KAP- om od uvođenja stečaja u fabriku, odnosno od sredine jula, potvrđeno je ,,Danu” nezvanično iz Vlade. KAP će dug izmirivati u polugodišnjim ratama, što je usklađeno sa dinamikom otplate duga za porez EPCG prema državi.
To je bio jedan od modela koji je osmislila Vlada kako bi se prebio dug na relaciji KAP – Elektroprivreda – država u iznosu od 61 milion eura, nakon što to poravnanje duga, koje je bilo predloženo rebalansom nije prihvatio vladin koalicioni partner Socijaldemokratska partija. Ministar finansija Radoje Žugić tada je predložio da Vlada preuzme dug KAP-a za struju od 61 milion eura i u tom iznosu oprosti EPCG dug za poreze i doprinose.
Da će se naći rješenje za prebijanje duga mimo skupštine premijer Milo Đukanović najavio je početkom prošle sedmice.
Kako za taj kredit Vlada neće garantovati, jedino što KAP može da založi kao koleteral banci je ugovor o prodaji aluminijuma, koji KAP od 2008. godine prodaje Glenkoru. Prema nezvaničnim saznanjima ,,Dana” oko kredita se pregovara sa svim domaćim i inostranim bankama.
Problem je to što je fabrika u stečaju i što do sada nijedna banka nije odobrila kredit kompaniji u stečaju, jer se radi o visokorizičnim kreditima. U slučaju odobravanja kredita preduzeću u stečaju banka mora da 80 odsto novca odobri iz sopstvenih sredstava, kako bi imala opravdanje pred Centralnom bankom. Takođe, da bi KAP dobio kredit, prvo bi trebalo da se usvoji plan reorganizacije, koji bi trebalo da se podnese Privrednom sudu do 8. oktobra. Takođe, za dizanje kredita KAP- u je potrebna saglasnost odbora povjerilaca, odnosno predstavnika Ministarstva finansija, ruskog CEAK-a i EPCG. Saglasnost odbora povjerilaca oko podizanja kredita biće lako obezbijediti, nakon što u odbor povjerilaca nijesu ušli predstavnici ruske EN plus grupe i VT banke.
Prebijanje duga je prioritet Vlade jer će Italijani, ukoliko do toga ne dođe, A2A će pokrenuti arbitražni postupak u Vašingtonu sa odštetnim zahtjevom od oko 526 miliona eura. Od tog iznosa 430 miliona eura odnosi se na novac koji je A2A uložila u državni udio, akcije malih akcionara i dokapitalizaciju EPCG, a 96 miliona na očekivanu dobit.J.V.

Platiti dug za struju

Strateški investitori u oblasti energetike A2A i Terna, značajni su ne samo za Crnu Goru već i za region, dodatno učvršćuju povjerenje i partnerski odnos Italije i Crne Gore, kazao je premijer Milo Đukanović na sastanku sa ministrom za ekonomski razvoj Italije Flavijom Zanonatijem.
– Sagovornici su se saglasili da će rješavanje otvorenih pitanja koje imaju italijanski investitori iz sektora energetike biti dodatni impuls za unapređenje ekonomske saradnje i realizaciju razvojnih projekata od zajedničkog interesa – saopšteno je iz kabineta premijera.J.V.

Riješiti probleme italijanskih firmi u Crnoj Gori

Direktori za budžet, državni trezor i Poresku upravu Nikola Vukićević, Miodrag Radonjić i Milan Lakićević razgovarali su sa Zanonatom, saopšteno je iz Ministarstrva finansija.
– Zanonato je pohvalio napredak Crne Gore na planu sprovođenja reformi usmjerenih na brži oporavak ekonomije. Istakao je da je Crna Gora zbog atraktivnog fiskalnog okvira i očekivanih benefita na putu učlanjenja u EU privlačna za italijanske investitore – navodi se u saopštenju i ističe da se intenzivno radi na iznalaženju modela za rješavanje svih otvorenih pitanja u vezi sa poslovanjem italijanskih kompanija u Crnoj Gori.
Zanonata je primio i ministar saobraćaja Ivan Brajović, a razgovarali su o autoputu Bar–Boljare, pregovorima o sporazumu o međunarodnom drumskom saobraćaju, koji će se krajem mjeseca održati u Rimu, ko i o mogućnosti povećanja iskorišćenosti kapaciteta brodova. Bilo je riječi o pomoći Italije u rekonstrukciji pruge, te učešća Alitalije u vazdužnom saobraćaju.

Otplata duga uslov za ugovor
o snabdijevanju

Otplata KAP-ovog duga za utrošenu električnu energiju je uslov koji je postavila EPCG, kako bi fabrika mogla da sklopi ugovor o dugoročnom snabdijevanju strujom sa tom kompanijom.
Prema vladinom analizama KAP bi mogao da nastavi proizvodnju sa 50 hiljada tona sirovog aluminijuma godišnje i sa oko 600 radnika. Pri tom bi kilovat struje koštao 37,5 eura od čega bi KAP plaćao 27,5 eura, a Vlada 10 eura.

Izvor Dan

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!