Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora želi...

Crna Gora želi da sagleda sve aspekte izgradnje HE Buk Bijela i Foča

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Crna Gora se apriori ne protivi izgradnji hidroelektrana Buk Bijela i Foča u sklopu projekat HES Gornja Drina, u Republici Srpskoj, ali će formirati ekspertsku komisiju koja će analizirati sve aspekte njihovog eventualnog utjecaja na životnu sredinu Crne Gore.

Ovo je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima RS-a naglasila pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Ivana Vojinović. Najavila je da će institucije nadležne za zaštitu životne sredine u Vladi Crne Gore uskoro kontaktirati Elektroprivredu Republike Srpske radi dobijanja svih relevantnih podataka o ovom projektu.

“Izgradnja energetskih objekata bez izuzetka mora da bude ostvarena na ekološki opravdan i održiv način i upravo to je razlog zašto se Vlada Crne Gore obratila Vladi RS-a u dijelu razmjene svih relevantnih informacija koje se tiču realizacije ova dva energetska objekta”, istakla je Vojinović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Predstavnici Republike Srpske ponovili su i danas tvrdnje da planirana izgradnja hidroelektrana Buk Bijela i Foča ne izaziva negativan utjecaj na životnu sredinu Crne Gore.

“Republika Srpska nikada ne bi dozvolila gradnju energetskih objekata koji bi štetili njenim građanima i građanima susjednih zemalja”, istakla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić koja je tokom sastanka s delegacijom Grne Gore prezentirala studije utjecaja na životnu sredinu HE Buk Bijela i HE Foča.

Golić je rekla da je delagaciju Vlade Crne Gore upoznala s aktivnostima koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na zahtjev Elektroprivrede Republike Srpske sprovelo za projekte za HE Foča i HE Buk Bijela, na rijeci Drini, na području općine Foča, a po odredbama Zakona o zaštiti životne sredine, poštujući međunarodne konvencije, prije svega odredbe ESPOO Konvencije o procjeni utjecaja na životnu sredinu preko državnih granica.

Za HE Buk Bijela pripremljena je dopunjena studija utjecaja na životnu sredinu, nakon čega će uslijediti stručna kontrola – revizija studije utjecaja na životnu sredinu. Za HE Foča postupak dopune studije je u toku.

“Obje studije su radile kuće koje imaju ovlaštenje – licencu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite životne sredine, za HE Buk Bijela Institut za građevinarstvo Banja Luka, a za HE Foča Institut zaštite na radu, ekologije i informatike Banja Luka”, potvrdila je ona uz stav da se radi o institucijama koje imaju “izuzetne reference“.

U skladu sa zakonom, po dostavljanju preliminarnog stručnog stava od investitora projekata, njemačke kompanije RWE, Ministarstvo će donijeti akt, odnosno, kako je navela, ocjenu o primljenim primjedbama zainteresovane javnosti, o preliminarnom stručnom stavu nosioca projekta i svoj stav o primljenim primjedbama, nalažući nosiocu projekta da izvrši izmjene i dopune studije utjecaja, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

U delegaciji Vlade Crne Gore bili su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije i institucija nadležnih za zaštitu životne sredine.

U radu današnjeg sastanka učestvovali su i direktorica MH Elektroprivreda Republike Srpske Branislava Milekić, predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Neđo Kapetina, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović te predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

Narodna skupština RS-a je, 8.novembra, nakon burne rasprave i protivljenja opozicije, dala saglasnost na Vladin ugovor o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta Hidroenergetskog sistema (HES) gornja Drina i ugovor o strateškom partnerstvu s njemačkom kompanijom RWE.

Ovaj projekt izazvao je ranije reagiranje iz RS-a i BiH, ali i susjedne Crne Gore, čijoj vladi se RS obavezala da će predočiti studiju u kojoj se tvrdi da izgradnja hidroelektrana Foča i Buk Bijela na gornjem slivu rijeke Drine nema utjecaja na životnu sredinu.

Inače, ugovorom koji je Vlada RS-a potpisala još 26.oktobra, a onda potvrdila i Skupština, definiran je odnos RWE-a (60 posto) Elektroprivreda RS (40 posto) u zajedničkoj kompaniji, a riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana – Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci.

U ugovoru se jasno navodi da buduće koncesiono društvo neće imati obavezu snabdijevanja električnom energijom tariftnih kupaca u RS-u te će je moći slobodno prodati na domaćem i međunarodnom tržištu.

Izvor Biznis

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!