Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: RAE,...

Crna Gora: RAE, Nemoguće oduzeti licence snabdjevačima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Regulatorna agencija za energetiku ne može pokrenuti postupak oduzimanja licenci energetskim kompanijama za obavljanje energetskih djelatnosti jer bi takvo rješenje, bilo nemoguće sprovesti – saopšteno je Pobjedi iz RAE.

RAE je, podsjetimo, prije mjesec upozorila snabdjevače da će im oduzeti licence ukoliko ne regulišu međusobne odnose.

– RAE je u proteklih mjesec imala opsežne aktivnosti u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do situacije koja trenutno opterećuje crnogorski elektroprivredni sistem. Izvršili smo nekoliko kontrola energetskih kompanija. Mislimo na sve energetske licencirane subjekte Elektroprivredu Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem, Crnogorskog operatora tržišta električne energije i Montenegro Bonus, i dali naloge i upozorenja – podsjetili su iz RAE.

RAE smatra da energetske kompanije nepotpisivanjem međusobnih ugovora, formalno krše Zakon o energetici i licencu, a time i faktički ne definišu svoje međusobne odnose.

– I pored preduzetih mjera od strane Agencije i vanredne kontrole koja je upravo završena, konstatuje se da subjekti nijesu u najvećem dijelu izvršili zakonske obaveze regulisanja međusobnih odnosa i odnosa sa drugim učesnicima na tržištu električne energije. Nepostupanje subjekata po nalozima i upozorenjima Agencije, zahtijevalo bi pokretanje postupka oduzimanja licence, odnosno dovelo do donošenja odluke kojim bi se licenca oduzela – tvrde u RAE.

Dodaje se da u slučaju da se donese odluka o oduzimanju licence, odredbe Zakona o energetici ne omogućavaju njeno izvršenje, jer ne postoje subjekti za obavljanje djelatnosti, koje obavljaju EPCG i CGES.

– Iz tog razloga, Agencija ne može pokrenuti postupak oduzimanja licenci za obavljanje energetskih djelatnosti jer bi, ukoliko bi se donijelo rješenje o oduzimanju licence, takvo rješenje bilo nemoguće sprovesti, u kom slučaju bi u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, isto bilo ništavo – tvrde u RAE.

Prošle sedmice CGES i EPCG usaglasili su verzije privremenih ugovora, koje će biti predmet daljih procedura internog odobravanja u kompanijama, ali njihovo eventualno potpisivanje ne bi predstavljalo rješenje aktuelnog problema nastalog radom Kombinata aluminijuma bez snabdjevača.

Regulatorna agencija za energetiku dala je 7. marta CGES i EPCG rok od 15 dana da potpišu ugovore o regulisanju međusobnih prava i obaveza vezano za snabdijevanje Kombinata strujom.

Predstavnici dvije kompanije vodili su u petak završne pregovore o ugovorima o korišćenju prenosne mreže i pokrivanju gubitaka u prenosnoj mreži, koji su bili predmet interesovanja RAE i jedan od razloga za izricanje mjere prijevremenog oduzimanja licenci.

Iz RAE je u petak saopšteno da je COTEE-a dostavio ugovor o balansnoj odgovornosti, zaključen sa CGES-om, kao i devet ugovora sa učesnicima na tržištu, od toga četiri za sticanje statusa nosioca balansne odgovornosti.

Izvor Pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!