Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRS: Sigurna gradnja...

RS: Sigurna gradnja kraka gasovoda kroz srpsku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor kompanije “Južni tok” za Srbiju Dušan Bajatović izjavio je danas u Banjaluci da će kroz Republiku Srpsku sigurno proći krak ovog gasovoda, čime će svi industrijski potrošači u Srpskoj biti snabdijevani gasom efikasno i pod najpovoljnijim uslovima.

“Republika Srpska je deo projekta `Južni tok`, kao interkonekcija koja će ići iz Srbije”, rekao je Bajatović novinarima nakon prvog sastanka Interresorne radne grupe za utvrđivanje prijedloga trase kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku.

Bajatović, koji je i generalni direktor preduzeća “Srbijagas”, napomenuo je da je planirani kapacitet gasovoda za Republiku Srpsku dvije milijarde metara kubnih.

“U okviru ovog projekta planirana je i, na neki način, sa ruskim partnerima usaglašena izgradnja dve gasne centrale kapaciteta 250 megavata električne energije i toplotne energije 150 megavata kako bi zadovoljila standard građana Banjaluke i Srpske”, istakao je Bajatović.

On je rekao da je na današnjem sastanku usaglašeno da se, u okviru Vlade Republike Srpske i uz pomoć “Srbijagasa”, sačini nacionalni plan gasifikacije Srpske.

“Kada je reč o kraku gasovoda `Južni tok` kroz Republiku Srpsku moguće je da ćemo razgovarati i o snabdevanju gasom Federacije BiH”, rekao je Bajatović i dodao da su ruski partneri spremni da u ovom projektu učestvuju sa najmanje 50 odsto sredstava.

Prema njegovim riječima, ruske banke su spremne da u potpunosti finansiraju projekat izgradnje gasovoda “Južni tok” i gasnih centrala u Srpskoj.

On je rekao da će se u Srpskoj iz gasa proizvoditi električna energija po tržišnoj cijeni.

Bajatović je zaključio da je ulazak Republike Srpske u ovaj projekat ispravna odluka Vlade Srpske, zbog čega je potrebno da se ubrzaju sve aktivnosti na izgradnji kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas Republike Srpske” Slobodan Puhalac rekao je da je projekat izgradnje kraka “Južni tok” kroz Republiku Srpsku važan i za BiH.

“Neke predrasude i zablude moramo razbijati i moramo se optimističnije odnositi prema ovom projektu, te biti svjesni da nam predstoje velike obaveze”, istakao je Puhalac.

On je rekao da će Republika Srpska, u saradnji sa “Srbijagasom” i ruskim partnerima, ispuniti sve obaveze za uspješnu realizaciju ovog projekta.

Puhalac je pojasnio da će osnovna trasa kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku ići pravcem Bijeljina-Brčko-Doboj-Prnjavor-Banjaluka-Laktaši-Prijedor-Novi Grad.

On je rekao da je Interresorna radna grupa zainteresovana da se u dogovoru sa nadležnim institucijama Federacije BiH gasovodom Doboj poveže sa Zenicom.

Puhalac je dodao da je izgradnja gasnih centrala, koje će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, predviđena u Banjaluci, a moguća je i izgradnja u Prijedoru i Bijeljini.

On je rekao da će istočni dio Srpske biti gasifikovan nakon povećanja kapaciteta gasovoda za Federaciju BiH.

Puhalac je naveo da će krak gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku biti pušten u funkciju 2016. ili 2017. godine, dok su za izgradnju jedne od gasnih termoelektrana potrebne dvije godine.

Osim članova radne grupe, sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, savjetnik predsjednika Vlade Srbije Petar Škundrić i predstavnici preduzeća “Srbijagas” Novi Sad.

Izvor Srna

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!