Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: RAE...

Crna Gora: RAE danas o oduzimanju licenci EPCG i CGES

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Crnogorski elektroprenosni sistem zatražio je od Regulatorne agencije za energetiku da odgodi pokretanje postupka privremenog oduzimanja licenci zbog nepotpisivanja ugovora sa Elektroprivredom Crne Gore o regulisanju međusobnih prava i obaveza vezano za snabdijevanje Kombinata alumijuma strujom u roku koji im je postavio regulator.

Pobjedi je iz RAE saopšteno da će danas biti održana sjednica Odbra Regulatorne agencije na kojoj će biti razmatran predlog CGES-a.

– Vidjećemo da li su opravdani razlozi za odgađanje i da li se može udovoljiti zahtjevu – rečeno nam je u RAE.

Ocijenjeno je da je postignut „neki“ napredak u pregovorima EPCG i CGES, ali i da je Elektroprivreda ostala pri ranije izrečenim stavovima.

Opcija i obustava struje KAP-u

Elektroprivreda je u utorak saopštila da joj nije prihvatljiv predlog ugovora koji joj je dostavio CGES, jer ne sadrži precizne uslove plaćanja električne energije, koju je Prenos potraživao za balansiranje sistema, a Kombinat trošio.

Iz CGES-a su juče saopštili da još pregovaraju sa EPCG, ali i da realizuju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava isporuke električne energije Kombinatu.

– S obzirom da se radi o zakonom propisanoj obavezi operatora Prenosa, čijim izvršavanjem ne smije ostvariti finansijsku korist, niti trpiti gubitak, CGES ne može pristati na uslovljavanje EPCG da prihvati obavezu plaćanja, čak i u situaciji da ne prikupi sredstva od uzročnika debalansa – navedeno je u saopštenju.

Ovo, tim prije, kako se dodaje, zato što regulatorni okvir na koji CGES ne može uticati nije još uvijek u potpunosti funkcionalan, ali i zbog činjenice da Kombinat kao glavni uzročnik debalansa u sistemu nije u poziciji da adekvatno garantuje predviđeno plaćanje debalansa.

U CGES-u tvrde da ta kompanija, paralelno sa pregovorima sa EPCG, uredno sprovodi i realizaciju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava potrošnje KAP-u.

– Zbog složenosti industrijskog procesa, velikog ekološkog rizika, ali i neophodnosti očuvanja proizvodnje u KAP-u, trenutno deklarisane od strane svih nadležnih institucija, ovo nije potez koji CGES može jednostrano povući ni po osnovu Zakona o energetici, ni po osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, kao ni po osnovu važećih skupštinskih i  zaključaka Vlade – navedeno je u saopštenju.

Iz RAE je juče saopšteno da građani neće ostati bez električne energije ako Agencija privremeno oduzme licencu Elektroprivredi i CGES-u zbog neotklanjanja nepravilnosti u snabdijevanju Kombinata aluminijuma strujom.

Izvor Pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!