Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: RAE...

Crna Gora: RAE danas o oduzimanju licenci EPCG i CGES

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Crnogorski elektroprenosni sistem zatražio je od Regulatorne agencije za energetiku da odgodi pokretanje postupka privremenog oduzimanja licenci zbog nepotpisivanja ugovora sa Elektroprivredom Crne Gore o regulisanju međusobnih prava i obaveza vezano za snabdijevanje Kombinata alumijuma strujom u roku koji im je postavio regulator.

Pobjedi je iz RAE saopšteno da će danas biti održana sjednica Odbra Regulatorne agencije na kojoj će biti razmatran predlog CGES-a.

– Vidjećemo da li su opravdani razlozi za odgađanje i da li se može udovoljiti zahtjevu – rečeno nam je u RAE.

Ocijenjeno je da je postignut „neki“ napredak u pregovorima EPCG i CGES, ali i da je Elektroprivreda ostala pri ranije izrečenim stavovima.

Opcija i obustava struje KAP-u

Elektroprivreda je u utorak saopštila da joj nije prihvatljiv predlog ugovora koji joj je dostavio CGES, jer ne sadrži precizne uslove plaćanja električne energije, koju je Prenos potraživao za balansiranje sistema, a Kombinat trošio.

Iz CGES-a su juče saopštili da još pregovaraju sa EPCG, ali i da realizuju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava isporuke električne energije Kombinatu.

– S obzirom da se radi o zakonom propisanoj obavezi operatora Prenosa, čijim izvršavanjem ne smije ostvariti finansijsku korist, niti trpiti gubitak, CGES ne može pristati na uslovljavanje EPCG da prihvati obavezu plaćanja, čak i u situaciji da ne prikupi sredstva od uzročnika debalansa – navedeno je u saopštenju.

Ovo, tim prije, kako se dodaje, zato što regulatorni okvir na koji CGES ne može uticati nije još uvijek u potpunosti funkcionalan, ali i zbog činjenice da Kombinat kao glavni uzročnik debalansa u sistemu nije u poziciji da adekvatno garantuje predviđeno plaćanje debalansa.

U CGES-u tvrde da ta kompanija, paralelno sa pregovorima sa EPCG, uredno sprovodi i realizaciju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava potrošnje KAP-u.

– Zbog složenosti industrijskog procesa, velikog ekološkog rizika, ali i neophodnosti očuvanja proizvodnje u KAP-u, trenutno deklarisane od strane svih nadležnih institucija, ovo nije potez koji CGES može jednostrano povući ni po osnovu Zakona o energetici, ni po osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, kao ni po osnovu važećih skupštinskih i  zaključaka Vlade – navedeno je u saopštenju.

Iz RAE je juče saopšteno da građani neće ostati bez električne energije ako Agencija privremeno oduzme licencu Elektroprivredi i CGES-u zbog neotklanjanja nepravilnosti u snabdijevanju Kombinata aluminijuma strujom.

Izvor Pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!